torsdag den 31. maj 2012

Jazzfestivalen København 2012

Endnu engang blændes der op for Copenhagen Jazz Festival. Programmet er på gaden og endnu engang må man konstatere, at det er et overflødighedshorn. Hvad skal man dog vælge i så stort et udbud? Pengepungen sætter naturligvis grænser, men der er rigeligt af gratiskoncerter tilbage.

Generel anbefaling

Hvad skal man så anbefale? Det sætter naturligvis grænser, at dette er en blog om et bestemt instrument, men de fleste af os vil sikkert også gerne høre andre instrumenter end dem, som vi selv spiller, så lad mig  lige i forbifarten nævne saksofonisten Wayne Shorter fra legendariske fusionsband Weather Report. Brad Mehdau Trio, den brasilianske sanger Milton Nascimento, som er kendt fra sit samarbejde med Paul Simon og Sting og sandelig Anoschka Shankar på indisk sitar, datter af gode gamle Ravi, der i sin tid lærte eks-Beatlen George Harrison at spille dette instrument. Der kommer endda også banjospilleren Bela Fleck, der som en af de få banjospillere i jazzen bruger 5-strenget banjo på grund af hans bluegrassbaggrund, men også er en af de få banjospillere, der spiller jazz, der er nyere end New Orleans jazz.
Du kan yderligere se anbefalinger af pianister på min nystartede blog Piano - Klaver.

Guitarkoncerter for få penge

Jim Hall der spiller guitar
Jim Hall
Men ok, det er så noget jazzguitar, der skal anbefales i denne sammenhæng, og sandelig om der ikke er så meget af det i år, at det er svært at vælge. På festivalens programside kan man bare prøve at skrive guitar i søgefeltet.
Den årligt tilbagevendende begivenhed er ikke afskaffet, Guitar Galla på JazzCup, der ligger på Gothersgade. Her har vores guitarist af internationalt format Jakob Fischer sin aften, hvor han med en eller flere gæster - i år Nicklas Knudsen - giver en superopvisning i, hvad guitaren kan i jazzsammenhæng. Har man ikke oplevet denne begivenhed før, så gør det i år, det er som regel en forrygende aften.
Det må sandelig siges at være et guitartrumfkort, at man har den virtuose veteran Jim Hall på besøg ledsaget af Jim Werners kvartet, der så med Hall kalder sig Jim Hall Quintet. Den efterhånden noget bedagede guitarspiller har spillet med navne som Ella Fitzgerald, Ben Webster, Bill Evans og Ron Carter. De skal  spille i Valby. Hvor jeg ellers har for vane mest at holde mig i Den Indre By, så kan denne begivenhed godt lokke mig lidt ud.
Copenhagen Guitar Duo optræder forskellige steder under forskellige navne alt efter hvad de spiller - eget navn, Spanish Guitars og Djangos Guitar Club, under det sidste navn vil yndere af zigeunerjazzen som Django Rheinhart spillede den få deres lyst styret, ellers står de meget for verdensmusik i flere afskygninger.

De dyrere guitarkoncerter

Hvis bankkontoen tillader det, så kommer John Scofield med hans Hollowbody Band, der har sat sit præg på jazzen siden halvfjerdserne med sit særprægede guitarspil, der veksler mellem elektrisk og akustisk, ofte inden for samme musikstykke, og på Copenhagen Jazzhouse vil man kunne høre James Blackshaw, en af de yngre virtuoser, der som en af de få indenfor jazzen bruger den tolvstrengede guitar.
Ja, guitarentusiasterne mangler ikke noget i år, men gå selv på opdagelse i programmet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: