fredag

Bastoner i anslag - Efterord

Hvis du ikke har fulgt dette, start med indledning
Så er vi kommet igennem forløbet Bastoner i anslag. Det var så det sidste af de fire forløb, hvor jeg oplærer i det grundlæggende i brugen af guitar til vise-og folkesang. De tre første var Kom i Gang med Guitaren, Varier højrehåndens anslag og Fortsæt med Nye Akkorder.

Status på din guitar

Det sidste, nu afsluttede forløb, skulle så supplere forløbet om at variere højrehåndens anslag ved at vise, hvordan man bruger de tre mørke strenge.
Vi startede med at lære hvilken bas vi bruger, når vi spiller enkeltbas, så hvordan du veksler mellem bastonerne, den såkaldte vekselbas. Vi gik videre med at se på at vælge ledetoner som vekselbas lige før akkordskift og fortsatte så med at lære at bruge en hammer-on i vekselbas..Så kom vi til basløbene ved akkordskift mellem de elementære akkorder, først i C og G, så i D, A og E. Det næste var basløbene ved udvidede harmoniseringer, lille vamp og swingrundgangen, så den almindelige og store vamp, næstsidste lektion handlede om om specielle venstrehåndseffekter anvendt i alle basløbeneSidste lektion var om bastoner og basløb, når du kommer til sange med mange akkorder og nogle mol-basløb.
Så er der planlagt et par indlæg om nogle specielle effekter, som du også kan bruge som nogle af redskaber i kassen. nogle af dem kan kun gøre på en akkord, men så har du den mulighed mere.

Videre frem som sangledsager

Som jeg sagde i sidste lektion, så vil jeg anbefale dig at lære barrégreb og med tiden også andre flytbare akkorder og gerne også de såkaldte alterrerede akkorder. Det giver flere muligheder for, at din guitarledsagelse af sang undgår monotonien.
Gå også løs på at lære flere anslag, flere fingerspilsmønstre, flere rytmer. Det er så godt som en mirakelkur mod monotoni.
Så er det også med at gå i gang med at opbygge et repertoire af sange. Det er blevet lettere at finde sangtekster med akkorder på Nettet i dag, se indlægget At finde en sang, du kan også finde en sangbog med akkordangivelser. Hvis du støder ind i akkorder, som du ikke kender, så få dem lært, her kan en akkordbog være til nytte. Du skal så naturligvis synge dem i tonearter, som du kan klare med din stemme, men for at modvirke ensformigheden, så spil dem ikke i samme toneart. Vælg også et fingerspilsmønster og en rytme, som du vil bruge til de respektive sange, så dit akkompagnement ikke lyder ensartet. På den måde udvikler du dig som en folke- og visesanger med guitaren i hånd.

Videre med andre genrer på guitaren

Adskillige af de akkorder, som du har lært her, bruges også i andre genrer, så hvis der er nogen andre genrer, som du vil gå videre med, så har du for nogen af dems vedkommende en ballast. Mange genrer bruger også de anslag, som du har lært i forløbet, ofte bare lidt mere udviklet. Så drømmer du om blues, country, bluegrass eller irsk folk - hvad som helst - så find nogle tekster til sange i disse genrer og opbyg et repertoire. For nogen genrers vedkommende skal du så nok også til at lære at spille soloer, men der er planlagt indlæg om det på denne blog.
God fornøjelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: