onsdag

Gensyn med svensk trubadur

Langt tilbage i 60'erne og 70'erne var den hollandskfødte, men naturaliseret svenske trubadur Cornelis Wreeswijk - af svenskerne bare kaldet Cornelis - en hyppig gæst i dansk tv, og det holdt sig indtil hans alt for tidlige død i 1987.
Så dukkede han pludselig op igen på DR's søsterkanal DR-K i et program om Cornelis og kærligheden. Han er siden bestemt kommet til ære og værdighed i vores broderland, fået sit eget museum i Stockholm og der holdes seminarer om ham, hvor hans tekster analyseres med samme seriøsitet, som man behandler Strindberg.

Visedigteren

Det må sandelig også kaldes velfortjent, for han er nok den visemager i det 20. århundrede, som bedste har kunnet videreføre arven i Sverige fra både Bellmann og Evert Taube. I udsendelsen skiftede man mellem at se klip fra et seminar om Cornelis og kærligheden og klip med ham selv, der sang de sange, der blev omtalt. Det er sange, hvor han har sat kvinder på folks læber som Felicia, Deirdre, Bibi, Siw, Sonja, Cecilie Lind og flere andre. Det blev påvist i seminaret, at nogle af sangene ikke var helt uden chauvinistiske toner, men alligevel er de båret af en ægthed og varme, der smitter.

Musikalsk inspiration

Ud over at være solidt plantet i den svenske visetradition har han også en stærk inspiration fra den franske chanson, jazzen og bluesmusikken, så han kan næsten gå for at være et svensk modstykke til hans jævnaldrende britiske kollegaer som Bert Jansch, Ralph McTell og andre.
Det var så alt i alt et hyggeligt gensyn, og hvis nogen har lyst til at prøve kræfter med hans omfattende sangkatalog, så findes der sange som kan spilles, hvis man kan de grundlæggende åbne akkorder. De mere jazzinspirerede af hans sange er noget sværere.
Cornelis Vreeswijk på Wikipedia

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: