torsdag

Det kan enhver da spille...!

Et lille filmklip

Jeg hører til en af dem, der synes tegnefilmserien Simpsons er vældig morsom.
En enkelt mindeværdig episode var den, hvor datteren Lisa Simpson har fundet frem til den jazzmusiker, som hun beundrer  og er  glad for at kunne lære noget af ham. Hendes far Homer Simpson er overbevist om, at det med at improvisere soloer  ikke er noget, han kunne sagtens gøre det, hvorpå han begynder at nynne børnesangen Mary had a little lamb. Hans kone Marge gør ham opmærksom på, at det ikke er noget improviseret, men nævnte børnesang. Nå, men jeg kan da godt, siger han, hvorpå han nynner samme melodi i et lidt højere toneleje. Da Marge  siger, at det er stadig den samme, siger han som han plejer: DOH!

Enhver kan da...!

Denne enkle scene med den sennepsgule familie tager det på kornet, for hvor ofte har vi ikke hørt nogen sige: "det kan enhver da spille, det der, det kunne jeg også gøre!" Det er ikke alle, der siger sådan, der får mulighed for at prøve det af som Homer, der bruger sin sangstemme - det "instrument" har vi jo altid ved hånden, men det gælder jo ikke alle instrumenter. Hvem har nødvendigvis en guitar ved hånden, når de siger, at "enhver kan slå på guitaren på den måde der"?
Netop guitaren og guitarspillere har i tidens løb ofte været skydeskive for sådanne bemærkninger. Nu er det  ikke så meget mere, da guitaren ikke er så foragtet, som den var før, men bemærkninger af den behandlede type er alligevel tilsyneladende udødelige og går i arv til nye slægtled. Ret beset går den jo på tværs af kunstformerne, indenfor billedkunsten har det nok især været det abstrakte maleri, hvor man siger, at det kan enhver male eller ubundne digte, det kan enhver skrive sammen.

Guitaren som skydeskive

Naturligvis kan jeg ikke tage stilling til alle tilfælde, hvor bemærkningen falder, men der findes tilfælde, hvor jeg ved, at den er noget vrøvl og næsten ønsker, at dem, der kommer med den, får lov at prøve ligesom Homer Simpson.
Det bliver sagt om rockguitarister, enhver kan slå på den elektriske guitar som de gør.
Men de kører ofte på barrégreb, prøv lige en gang, hvor seje de er!
Enhver kan da bare tage tre akkorder, og så foregiver man at kunne spille.
Start lige på et begynderhold og prøv, hvilket sejpineri det kan være bare at lære den første akkord!
Enhver kan lire en række toner af sig.
At improvisere en solo kræver kendskab til skalaer og harmonier!

Med andre ord: vær forsigtig med den sætning! Hvis man prøvede det af selv, kunne det være at man måtte sige DOH ligesom Homer Simpson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: