lørdag

Julesange for fortsættere

Jeg har  lavet en lille pdf-fil med julesange for dig, der er i hvad jeg tidligere har kaldt mellemfasen. Du kan de grundlæggende åbne akkorder, men vil gerne lidt videre.


Er du begynder, henviser jeg dig til Begyndervenlige julesange.
Julesangene i denne pdf-fil vil du - bortset fra den sidste - være i stand til at spille med de grundlæggende akkorder, men du får så indøvet nogle typiske måder de kører på, når vi kommer til sange med mere end tre akkorder.
Den første, Dejlig er den himmel blå, er godt nok en sang på tre akkorder, men skrevet ud i G-dur, for på denne fase skal man passe på ikke at hænge i samme toneart på tre-akkordsangene, men gerne få flere indøvet.
Det Kimer nu til Julefest er så skrevet i D-dur, men den indeholder på sidste linie den lille vamp.
Så følger Jingle Bells, der godt nok er i D-dur her, men indeholder en E7 lige før A7, som det blev vist i indlægget Fortsæt med nye akkorder 8 illustreret med sangen Postkassemaleren Madsen. Dette akkordskift er så almindeligt, at det er fint at få det øvet her i julen på denne julesang, som vi takket være Walt Disney kender over hele verden.
Den næste er Rudolf med den Røde Tud, som er skrevet ud i C-dur. Den har en Dm smidt ind og så er der samme akkordfølge som i Jingle Bells, i C-dur er det bare D7 før G7.
På Loftet Sidder Nissen er i D-dur, men den er et eksempel på, at en sang kan skifte toneart, den skifter til G-dur med de dertil hørende akkorder. Efter hvert vers er der angivet, at man lige slår en A7 for at markere en tilbagevenden til D-dur i næste vers.
Den walisiske carol Deck the Halls - som kendes fra Disneys Juleshow fra slutningen af filmen om Plutos Juletræ - er skrevet i C-dur, den indeholder samme skift om i Rudolf med D7 før G.
Gospelnummeret Go Tell it on the Mountain er en tre-akkordsang, men skrevet i E-dur. Den har nogle lidt hurtige skift.
Den sidste, White Christmas, er nok den mest udfordrende. Den har en almindelig vamp i G-dur to steder. Den indeholder så også en C-mol. Her må du til at lære barrégreb, hvis du ikke har gjort det. Gå til Barrégreb 1, her lærer du et barrégreb, som du kan bruge til Cm i 3. bånd.
Håber at du får glæde af disse sange denne jul.
Juldesange for fortsættere
Vor nytårssang
Se også Julesange på vampen