mandag

Guitar og salmer

Hvis nogen så udsendelsen DR Kirken fra Skt. Mortens Kirke i Randers, så blev gudstjenesten her holdt på et værtshus, hvor præsten Flemming Kloster Poulsen stod på en ølkasse og prædikede, og musikken blev foretaget af to spillemænd på violin, den ene skiftede til guitar ind imellem. Der var en del spillemandsmusik og guitarens ledsagelse var et eksempel på, hvad jeg har omtalt i Guitaren i diverse folkemusikalske sammenhænge.
Hvad jeg gerne vil snakke om her er, at guitaren sammen med violinen så også blev brugt til ledsagelse af salmesangen. Fint klaret, i betragtning af, at salmerne ofte skifter harmoni på næsten hver tone og derfor er meget vanskelige at bruge guitar til. Men det kan lade sige gøre, så skal guitaristen bare være så øvet, at han er vant til at mange og hurtige skift. Det er så også derfor, at kun få deciderede salmer er rigtig begyndervenlige. Men viderekomne skal da endelig kaste sig ud i det.
I nævnte udsendelse var det violinen, der spillede melodien, og guitaren spillede akkorderne til salmerne. Det kan være vanskeligt med melodi på guitaren, men så skal guitaristen have lært at spille melodierne. Mange vil nok her foretrække den klassiske guitarstil, danske Ingolf Olsen lavede adskillige indspilninger med salmesang ledsaget af sin klassiske guitar.
Se også Guitar og fællessang.
Se omtalte udsendelse


Mogens Sørensen
Sangbog for guitarbegyndere
kr151,08 Paperback