onsdag

Akustisk guitar og fællessang

Nogen siger, at de ikke kan finde ud af at synge til guitar. Det er jo ellers med det formål, at man har lært noget lejrbålguitar, at man så skulle kunne ledsage fællessangen omkring bålet eller andre steder.

Problemets mulige årsag

Meget af det beror nok på den måde, man har ledsaget fællessang på med klaver. Den traditionelle måde at ledsage fællessang på har været med en nodebog, der var tilknyttet sangbogen, som Den Danske Koralbog til Salmebogen, Højskolesangbogens Melodibog til Højskolesangbogen, Melodisamling til De Unges Sangbog og så fremdeles.
Her er melodien skrevet for klaver, evt. orgel, med harmonier og bas skrevet ud på noder i det for klaveret traditionelle dobbeltnodesystem med g-nøgle og f-nøgle. Melodien klinger på arrangementets højeste toner, klaveret har her en lignende funktion som en forsanger, der holder melodien for den syngende forsamling. Samtidig ledsager det med harmonier, som gængs fællessang ikke har i sig selv.
Dette at klaveret spiller melodien bag sangen har også været tradition ved solosang her i Danmark, man kan bare høre gamle revyplader, hvor kunstneren ledsages af klaver, og man kan høre det spille melodien bagved sangen.

Løsninger

Når guitaren spiller til fællessang, så slår den ofte bare akkorderne, der skal understøtte melodien, ikke noget med at spille melodien. Er man vant til fællessang efter klaver, så synes man ikke, at der er noget at holde sig til ved guitaren, især hvis dem, der medvirker til fællessangen, ikke har nogen fornemmelse af rytme og takt.
Ingen vej uden om, lejrbålguitaristen må synge for eller også må en anden af de tilstedeværende gøre det, så får man melodien.
Nogen guitarister kan så godt spille melodien på guitar, men er guitaristen i begynderfasen, så bliver det melodi alene uden harmonier. Det kan gå, men det er lidt kedeligt.
Dem, der  er lidt længere og kan kombinere melodi- og akkordspil, kan så give en ledsagelse til fællessangen, der svarer til den typiske klaverledsagelse. Her skulle vi være ude over problemet.
Se også indægget Guitar og salmer
Fællessange til bestemte lejligheder kan findes her:
Fødselsdags- og skålsange
Bryllupssange for guitar
Fastelavnssange
Påske- og forårssange
Sommersange for guitar
Efterårssange for guitar
Vintersange for guitar
Begyndervenlige julesange
Julesange på vampen
Julesange for fortsættere
Nytårssange for begyndere
Vor traditionelle nytårssang for guitar


Mogens Sørensen
Sangbog for guitarbegyndere
kr151,08 Paperback