mandag

Lejrbålguitar

En der spiller akustisk guitar ved et bål
I et tidligere indlæg Hvad vil du bruge guitaren til? lovede jeg, at der skulle komme en række indlæg, hvor jeg præsenterede genrerrne. Dette er det første.

Lejrbålguitar er blevet en almindelig betegnelse på dansk, importeret fra det engelske "campfireguitar," og udtrykket er bestemt også talende: guitaren brugt til fællessang omkring lejrbålet, mens der bages snobrød. Det er tidligere blevet kaldt brugsguitar efter udtrykket brugsklaver. Det er meget almindeligt, at begyndere starter med dette.

Hvad går det ud på?

I al korthed: du lærer akkorder og øver i at skifte mellem dem. De læres efter det såkaldte akkorddiagram, en tegning af guitarens gribebræt, der viser hvordan fingrene sættes. Akkorden betegnes med et bogstav plus en eller flere tal og mærker. Det kalder man becifringstegn. Disse tegn anbringes over en sangtekst, akkorden slås an rytmisk indtil næste tegn viser sig.
Akkorden D spilles ind til der står A7, der så igen spilles indtil der står D. Det er den måde
at spille på, som bruges, når man vil synge med børnene, ledsage fællessangen ved bålet eller kaffebordet, underholde beboerne på plejehjemmet - fortsæt selv listen!

Hvordan kommer man i gang?

Du kan hoppe ud i det uden forkundskaber, som tidligere nævnt er det et almindeligt sted at starte for begyndere.
Du lærer først at læse et akkorddiagram, dernæst lærer du de første to akkorder, almindeligvis D og A7, så kan du ledsage et pænt antal sange. Når du så lægger en tredje akkord på, hvis det er til de to førnævnte så G, så stiger antallet af sange, som du kan ledsage, eksplosivt.
En stor del af vores folkelige sange synges på to eller tre akkorder, men gør alligevel en indsats for at lære flere.
Dels er der sange, som er populære til fællessang, der har mere end tre akkorder, dels er det godt at kunne spille tre-akkordsangene i mere end en toneart af hensyn til de tilstedeværendes stemmeleje. Det er i starten sejt at få lært akkorderne og skifte imellem dem, men den daglige øvelse skal nok få det til at sidde. Mit on-linekursus på bloggen Kom i Gang med Guitaren er egentlig en start på lejrbålguitar.

Fordele og ulemper.

Som sagt: mange begyndere starter med dette. Det kan gøres helt uden nodekendskab, akkorderne står over teksten til en sang, så man via den kan se, hvor der skal skiftes. Det kræver lidt rytmefornemmelse at finde ud af, hvor længe en stavelse synges, og hvor mange anslag der går på en eller flere stavelser.

Guitaren bruges i mange genrer som et instrument, der anslår rytmen med akkorder, det kaldes rytmeguitar. Adskillige af de akkorder, som du lærer ved lejrbålguitar, bruges også her, så det giver
øvelse i noget, som kan bruges senere. Så ingen tid er spildt ved at synge med familien eller underholde plejehjembeboerne. Du lærer akkorder og rytmer, som kan anvendes senere.

Du får startet på en måde, som ofte er sjov, især når du kan synge mange sange på de første tre akkorder.

Det giver et godt musikøre for akkordskift.

Det har så også ulemper.
Mange lærer at spille akkorderne til sange, men de får svært ved at spille til instrumentalmusik.
Der kan ikke spilles melodi i det system. Det må læres sideløbende.
Mange får lært at spille en masse akkorder, men har ingen musikforståelse, hermed forståelse af akkordernes opbygning. Det er svært at forklare uden kendskab til tonesystemet bag akkorder.
Disse ulemper kan afhjælpes ved, at man før eller senere supplerer lejrbålguitar med noget andet.
Se også Guitar og fællessang

Du kan forsøge dig med min bog Sangbog for Guitarbegyndere og lære nogle sange der.

Du kan også se mit kursus Kom i Gang med Guitaren, gå til Lektion 1


Mogens Sørensen
Sangbog for guitarbegyndere
kr151,08 Paperback

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: