onsdag

Folke- og visesang del 2

Jeg nævnte i del 1, at man som visesanger bør lære flere af de mulige anslagsformer for akustisk guitar, så ens ledsagelse til sangen kan blive afvekslende.
Disse anslagsformer kan inddeles i tre grupper:
 1. Ren rytme.
 2. Bas + anslag.
 3. Fingerspil.

1: Ren rytme

Du anslår akkorderne med skiftevis nedslag og opslag i forskellige rytmer. Med disse rytmer kan du efterhånden også lave rockrytmer, latinrytmer og danserytmer. Ham, der spiller guitar på videoklippet i indlægget Lejrbålsguitar spiller ren rytme.

2: Bas + anslag 

Der er to varianter:
 • Du anslår en af de tre mørke strenge, hvorefter du anslår resten af akkorden som i førnævnte rytmespil. Denne måde rendyrkes i country - og bluegrassmusikken.
 • Efter bastonen knipser du de tre lyse strenge med pege-, lang- og ringfinger. Det er samme rytme, men med en anderledes lyd. Den måde rendyrkes af guitarerne i balalajka- og mandolinorkestre og i den brasilianske musik raffineres den til særprægede rytmer.

3: Fingerspil

De fire fingre knipser strengene enkeltvis, tommelfingeren en af de tre mørke strenge, basstrengene, og pegefngeren knipser 3. streng, langfingeren 2. streng og ringfingeren 1. streng. Den er især velegnet til de stille, bløde sange, hvor det lyder meget smukt.

Der er to varianter:
 • Det gamle klassiske fingerspil, kaldet brudt akkord, akkordens tone anslås enkeltvis. Rækkefølgen kan så varieres, så du får forskellige fingerspil ud af det. Den er velegnet til stille sange, den bruges af mange folke- og visesangere, og i rock og pop til sjælerne. Du får en lille intro til det i indlægget Basalt Fingerspil
 • Moderne fingerpicking, også kaldet Travis picking efter country-guitaristen Merle Travis, eller vekselbas, alternate bass. Det er en meget rig og afvekslende måde at spille på, også til sang, og den kan udvikles til at kombinere med melodi. Især moderne folkesangere som Bob Dylan, Bert Jansch, Ralph McTell og vores hjemlige Erik Grip elsker at bruge den. Den er krævende at lære, men den er dejlig, når man kan den. Udover de moderne folkesangere så bruges den i visse udgaver af akustisk bluesmusik, hvor den også har sine rødder, i en del akustisk rock og i en del country - den er karakteristisk for Chet Atkins. Jeg har tidligere postet et indlæg med sangen Streets of London, hvor du kan høre sangens ophavsmand bruge dette fingerspil.
Du får en indføring i den sidste form for fingerspil i forløbet Moderne Fingerspil
  Så der er noget at tage fat på. Det var bare en intro til mulighederne.
  Hvis der er nogle af de ovennævnte genrer, hvor anslagsformerne bruges, som du drømmer om at komme til at spille, så får du her en forøvelse forærende.
  Du får en første oplæring, hvis du kigger på mit forløb Varier højrehåndens anslag
  Måske vil du selv skrive sange? Så bliver du en singer-songwriter, og adskillige af disse bruger også akustisk guitar som en folke- og visesanger.

  Den skotske folkesanger Donovan bruger bas + anslag her:  Her ser vi den danske visesanger Flemming Behrend bruge det klassiske fingerspil:
  >Af lytteforslag vil jeg skrive, udover de nævnte eksempler
  Om du er nybegynder, så kan du komme i gang med mit kursus Kom i gang med guitaren, se lektion 1
  Om du allerede kan nogle akkorder og nogle sange til dem, så prøv at se mine indlæg om Basalt fingerspil og Basalt fingerspil i tredelt takt se også indlægget Lidt råd om opøvelse af anslag
  Se min YouTube-afspilningsliste med viser

  Ingen kommentarer:

  Send en kommentar

  Velkommen til at give en kommentar: