søndag

Basalt fingerspil

Har du prøvet noget fingerspil før? Dette er en lille lynoplæring i det grundlæggende.
Nu kender jeg ikke dine forudsætninger. Jeg forudsætter i hvert fald, at du har lært nogle akkorder, men jeg kan jo ikke vide hvilke Du kan også downloade en pdf-fil med de grundlæggende åbne akkorder.  For notationen af fingerspil i dette indlæg, se Tablatur.

Sådan holdes hånden til fingerspil
Den hånd, som du anslår strengene med, skal have negle af en vis længde, se Guitaristens negle. Desuden skal den holdes afslappet, når du spiller. Hvil albuen på kanten af guitarens krop og lad hånden hænge fuldstændig løst og form den med fingrene som en klo.
Den grundlæggende position i den hånd, som du anslår guitarstrengene med, er pegefingeren på 3. streng, langfingeren på 2. streng og ringfingeren på 1. streng.:

Disse tre fingre knipser de tre lyse strenge, men tommelfingeren anslår en af de dybe, kaldet basstrengene. Man bruger at nummerere den knipsende hånds fingre på denne måde:

p = tommelfinger
i = pegefinger
m = langfinger
a = ringfinger

Når der ikke bruges tal til dem, så er det for ikke at forveksle med nummerering af de andre ting på guitaren, der nummereres.

Men prøv nu at slå at tage en D-akkord og slå 4. streng an med tommelen, dernæst knipser du på en gang de tre lyse strenge med de tre fingre, der er på den. I 4/4-takt går det sådan:

Prøv i 4/4-børnesangen Svinehyrden:

Du kan så veksle mellem 4. og 5. streng med tommelen. I 3/4-delstakt laver man det:

Prøv i 3/4 en anden børnesang Blæksprutten Olsen, som du kan finde på min fil Begyndersange på to akkorder

Hør det på podcast

Men så kommer det med den såkaldte brudte akkord, at akkorden brydes op i enkelt toner. Prøv at tage en A-dur og slå 5. streng an med tommel, derefter 3. streng med pegefinger, så 2. streng med langemand og til sidst 1. streng med ringfingeren.
Prøv det gamle Kim Larsen-hit Hvad gør vi nu, lille du på dette fingerspil - her skal 4. streng slås and med tommel, når det er D og 6. streng, når det er E7.
Hør det på podcast
Det var så det helt basale fingerspil - fortsættes i basalt fingerspil i tredelt takt.
Yderligere tips til fingerspil har jeg i indlægsserien Fingerspilsmønstre
For valg af hvilke strenge tommelfingeren skal slå an henvises til forløbet Bastoner i anslag