onsdag

Kan man skifte til andre instrumenter fra guitar?

Overskriftens spørgsmål skal i fuld længde formuleres : kan man uden videre skifte til andre strengeinstrumenter, når man har lært at spille guitar? Hvor meget går igen fra det ene instrument til det andet?
Nogen ting kan man godt tage med til et nyt instrument, men ikke alt. Det er et af den type spørgsmål, hvor svaret må indledes med frasen "det kommer an på..."

Hvad du altid kan tage med.

Hvad du har lært af musikalske begreber kan du altid tage med til et nyt instrument - det gælder så også om det så er et blæseinstrument eller andet ikke-beslægtet instrument. Du vil altid have den fordel, at der er noget du godt ved hvad er uden at skulle have det forklaret igen. Har du lært at spille guitar efter noder, så kan du tage nodekendskabet med dig. Du skal så lære, hvor de ligger på det nye instrument. Dog må det siges, at hvis det nye instrument er et dybliggende instrument, så skal du til at lære en ny nøgle, F-nøglen i stedet for G-nøglen. Så er fordelen dog, at princippet i nodeskriften stadig er den samme.
Desuden kan man sige, at hvad dit gehør har fået af træning ved at spille guitar, det er altid værdifuldt på alle nye instrumenter.
Er det et strengeinstrument du skifter til, så har du også den fordel, at venstre hånd er vant til at trykke strenge ned og ikke først skal til at vænne sig til det.

Hvad så med spilleteknikken?

Nu kan guitaren spilles med både fingre og plekter, og her vil meget afhænge af, hvad du har lært.
Hvis du har lært det med plekter, så har du den store fordel at du kan tage plekterteknikken med til mandolin, tenorbanjo, ukulele, bouzouki og andre strengeinstrumenter, hvor plektret anvendes. Så sidder teknikken fint på højre hånd, men du skal til at lære, at tonerne ligger et nyt sted på gribebrættet. Flere af de nævnte instrumenter stemmer totalt anderledes end en guitar, så det bliver et nyt gribebræt at vænne sig til. Det kan så også lade sig gøre, men det tager lige så lang tid som da du i sin tid lærte guitarens bræt at kende.
Hvis du har lært at spille med fingrene, så er mulighederne færre. Et par muligheder kan nævnes.
Hvis du kan lide rennæssance- og barokmusik, så kan du overveje lutten (se mit indlæg om klassisk guitar), hvis spilleteknik med fingrene er meget lig klassiske guitar. Dens stemning ligger også tæt på guitarens - hvis du stemmer din g-streng ned fil f# og sætter capoen i 3. bånd, så har du luttens stemning.
Den femstrengede banjo spilles i bluegrass-musikken med en fingerspilsteknik, der meget ligner moderne fingerspil på guitaren, dog uden de regelmæssige basstrenge.

Lignende stemninger.

Nu har jeg allerede nævnt, at luttens stemning er tæt på guitarens. Det er ukulelens også, den er som de fire lyste strenge på guitaren, bare fem toner højere. Så er der bassen, der stemmer præcist som de fire dybe strenge på guitaren, bare otte toner lavere, hvor tonerne så hedder det samme. Her får du bestemt en fordel med fingersætning og akkorder på gribebrættet, men du skal så vænne dig til, at det er andre toner du tager med de samme greb og bevægelser.
Så fordelen ved at komme fra guitar, ja, det kommer så virkelig an på så meget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: