fredag den 27. maj 2011

Ukulelen - guitarens lillebror fra Hawaii


Billede af en ukuleleDu har sikkert set den før, det lille instrument der er formet fuldstændigt som en guitar, men er meget lille og kun har 4 strenge. Den har nylonstrenge som den klassiske guitar, og dens konstruktion er meget lig den, bare i miniatureudgave.


Lidt historik

For mange er det svært at tage alvorligt, da man forbinder det med filmstjerner som Georg Formby og Marilyn Monroe, hvor det ofte har en komisk effekt med deres spil - måske med nutidige øjne lidt latterlig.
Men på dens oprindelsessted, Hawaii, er den et folkeinstrument, som har været yndet i århundreder. Den stammer formodentlig fra nogle af de instrumenter, som befolkningen købte af de portugisiske handelsrejsende i det 16. og 17. århundrede.
Eks-beatlen George Harrison var vild med instrumentet og havde en hel samling af dem. Han skulle have lavet flere af sine sange med en sådan i hånden.

Dens slægtskab med guitaren

Ukulelens slægtskab med guitaren er meget nært, ikke bare udseendet og klangen, men også stemningen. Den stemmer a d fis h, og det er fem toner højere end de fire lyseste strenge på guitaren. Det betyder, at det uden videre er muligt at hoppe fra guitaren til ukulelen. Det kræver så bare, at man ved sammenspil kan sige, hvad man nu spiller. Hvis man f. eks. spiller de tre gængse begynder akkorder til D-dursange, D, G og A7, så er de på det lille dyr til sange i A-dur, og akkorderne er A, D og E7. Hvis du har lært melodispil på guitaren, så skal du bare lære, at når du spiller en melodi i G-dur, så er den D-dur på ukulelen.

Fin intro-instrument til børn

Mange guitarister, der har små børn, giver disse børn en ukulele, for her er et instrument, som de kan tumle. Det bliver så let for dem at gå over til guitaren, omend de så skal vænne sig til to strenge mere og skal lære, at de samme greb nu står for noget andet.
Så foragt ikke dette sjove lille instrument. Det har sin berettigelse.

Her er en ægte uke-spiller fra Hawaii: