tirsdag

Side om transponering

Så er der lavet en ny side hørende til denne blog, Transponering.

Hvad betyder transponering?

Ordet betyder at flytte en melodi fra en toneart til en anden. Vi har allerede gjort det i det små i forløbet Fortsæt med nye akkorder. Her har vi set på at transponere sange med to og tre akkorder mellem de fem gængse durtonearter og tre gængse moltonearter på guitaren, dem der kan lade sig gøre med åbne greb. Det kan også let gøres med oversigten Grundlæggende åbne akkorder.

Transponering uden barrégreb

Der mangler bare noget, for der er jo flere tonearter - for at være præcis, 12 durtonearter og ditto moltonearter, en for hver tone, 24 i alt, se Tonesystemet.
Når man er på vej ud over begynderfasen og videre frem derfra, så er det en god øvelse at tage en sangbog med akkordangivelser og synge den igennem med guitaren, finde de sange man kan og spille til dem. Problemet er bare, især hvis det ikke lige er en sangbog specifikt til guitaren, at sangene ofte er noteret i andre tonearter end de gængse guitartonearter.
Hvis man har fået lært barrégreb, så brug dem, så bliver du trænet yderligere i dem. Er du ikke nået til dem endnu, men gerne vil spille den sang i f. eks. Ab-dur, som du finder og vil transponere den til f. eks. C-dur, så må du lære at transponere mellem mere end de gængse tonearter.
Siden om transponering giver vejledning i det.
Når du så er kommet til sange med mere end tre akkorder, så rækker min akkordoversigt ikke rigtig mere, for den dækker jo kun de tre grundlæggende akkorder, som bruges i to-treakkordsange. Hvordan så få transponeret sange med mere end tre akkorder?
Også det giver siden om transponering vejledning. i.

Med barrégreb og capo

Er du så noget så langt, at du kan barrégreb, så giver siden om transponering også vejledning i, hvordan du skal transponere til alle tonearter. Ved sammenspil kan det være gavnligt, der er nogle blæseinstrumenter, der foretrækker tonearter som B, Gb og lignende, for keyboardspillere er F og B forholdsvis lette tonearter. Så kan det være godt, at du kan transponere til alle tonearterne.
Siden giver i slutningen en lille vejledning i brug af capo, da det også er en måde at transponere på. Jeg har mødt mange, der har skaffet en sådan, men ikke forstår brugen af den. Så forhåbentlig får du, hvis det gælder dig, hjælp i dette afsnit.

Siden indeholder foreløbig en indføring i transponering af akkorder. I fremtiden vil den blive udvidet til at handle om transponering af melodier, skalaer o. a., det bliver i forbindelse med indlæg på bloggen disse ting.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: