mandag

Barrégreb 10 - Dim-akkorder som barrégreb

Dette indlæg forudsætter kendskab til barrégreb. Ved du intet, så start med Barrégreb 1
Hent lige oversigten over dem, det kan være en hjælp.

Dim som barrégreb

Fornylig har jeg her haft et indlæg om disse skøre akkorder, dim-akkorder, der i akkordbetegnelsen kan skrives med -dim efter akkordbogstavet, eller o eller -, jeg gør så det sidste her, da det er lettest at skrive og få placeret på computer.
Hvis du så er en af dem, der har godt tjek på barrégreb og mest spiller dem, men gerne vil vide, hvordan disse akkorder tages som barré, så er dette indlæg til dig.
Samlet oversigt over de elementære barrégreb
Har du ikke helt tjek på barrégreb, så tjek lige mine foregående indlæg om dem først.
En dim-akkord som barré ser sådan ud:
dim7 som barrégreb
Dim7 barré

Nødtørftig forklaring på dim-akkord

Hvad den teorestiske forklaring på dim-akkorden er, der må jeg henvise til indlægget om de åbne dim-akkorder, som er slutningen af et forløb for begyndere, der nu er på vej ud over begynderstadiet. I det indlæg vil du også kunne læse, at alle dim-akkordens toner kan være grundtonen, så alle tonerne i denne barré kan være grundtonen. Hvis du tager den i 3. bånd, så består den først fra 6. streng og nedefter af
g, så c#/db, så g igen, så er det a#/b, så e og på 1. streng g igen.
Den kan altså være både:

  • G-
  • E#-/Db-
  • A#-/B-
  • E-

Da akkordtonernes rækkefølge er ligegyldig, så vil du kunne finde den samme dim-akkord over hele gribebrættet, bare med tonerne i forskellig rækkefølge nedover strengene.
Det er klart, at det kræver kendskab til tonernes placering på gribebrættet for at finde disse dim-akkorder, Det må trænes op.
Men når du så bruge barré-dimen i sammenhæng med andre barréakkorder, så vælg altid den placering af dim-akkorden, der er tættest på den forrige og efterfølgende akkord.

I gang med at bruge dim-akkorden

Prøv nu at downloade filen om swingrundgangen og find Kajs sang, her finder du også en mere udførlig forklaring på dim-akkorden. Prøv at spille den med barrégreb i stedet for de åbne akkorder. Du vil så tage D-dur som en a-formet barré i 5. bånd. D#- lige efter er så let, her skal du lade pegefingeren blive liggende og så skifte til dim-grebet. Det er en D#-, for tonen d# ligger her på 5. streng, 6. bånd i placeringen af dim-akkorden.
Prøv at spille den i G-dur, så skal

  • D erstattes med G
  • Em med Am
  • A7 med D7 og
  • D#- skal så være en G#- den er i begge tonearter en halv tone over grundtoneakkorden.
Hvis du så tager G som en e-formet barré i 3. bånd, så må du rykke pegefingeren et bånd op til 4. bånd og så tage dim-grebet. Det er så G#-, da g# i denne position er på 6. streng, 4. bånd, 4. streng, 6. bånd og 1. streng, 4. bånd.
Prøv at finde dim-akkorderne rundt på gribebrættet. Prøv også de andre sange på swingrundgangsfilen. Se siden om transponering.
I indlægget om dim-akkorderne kan du høre en podcast, hvor jeg synger dem.
Næste indlæg Barrégreb 11 - Molrundgang i barrégreb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: