onsdag

Hvordan lære en ny akkord?

Nu er du måske kommet så langt, at du kan de grundlæggende åbne akkorder og kan tage de vigtigste barrégreb, kan anvende en capo når du spiller de gængse tonearter og det fungerer fint, det glider bare. Men så kommer det: hvordan lære nye akkorder?
Godt spørgsmål, for selv med den ovennævnte solide baggage, som jeg har forsøgt at give med flere af de indlæg jeg har sat op siden sidste sommer og som lige mangler lidt endnu inden juli, så kan man altid lære nyt.

Øve med en sangbog

En god øvelse for akkordspillere er, at skaffe en sangbog med akkordangivelser til sangene. Jeg vil lægge et varmt ord ind for Sangbogen, den med spiralryg, som er udgivet af Edition Vilhelm Hansen. Den blå er den første i serien, du kan nøjes med den i første omgang. Bliver du glad for den, så skaf da endelig nr. 2 og 3, henholdsvis den røde og gule. Prisen er lidt pebret, men de kommer regelmæssigt hos antikvariater.
Der er så mange sange i den, at det skulle være mærkeligt du ikke kendte nogen. Øvelsen går så ud på at finde dem du kender og hvor du tænker: "Nørj, den ville jeg godt nok gerne kunne!"
Kast dig over de sange, hvor det er tilfældet.
Ligger den valgte sang for højt eller lavt til din stemme? Kan du tonearten, som den er noteret i? Synes du den måske lyder bedre med åbne akkorder end barré? Konferer lige min side om transponering.

Den nye akkord

Spil så disse sange, og selv med den solide ballast som nævnt i indledningen kan der ske at dukke en akkord op, som du ikke kender.
Har du en akkordbog? Så slå den op i den, ellers kan du slå den op på Nettet ved at skrive "akkordnavn guitar" i Google og så klikke på Billeder i søgeresultatet. Er det den sidste måde du bruger, så højreklik på akkordbilledet og gem billedet på din harddisk et sted, hvor du altid kan finde den frem.
Lær den så som du har lært andre akkorder. Samme metode som jeg viser i Kom i Gang med guitaren 1. lektion. Det er ikke ment som en nedvurdering, at jeg henviser til første begynderlektion her, den metode som vises her til at lære en akkord læres, for at den skal kunne bruges ved alle fremtidige nye akkorder. Du har så fordelen nu, at din hånd er blevet vant til den unaturlige stilling, og dine fingre ikke er ømme mere. Brug så metoden: spil en streng ad gangen og lyt efter, om de alle klinger godt. Når du har fået dem til det, så slå den an samlet.
Øv så skiftet med de akkorder, den kommer i sammenhæng med, med andre ord: spil de tre akkorder, den før den nye, den nye og den efter om og om igen indtil skiftet sidder.
Dette er den bedste måde at lære nye akkorder på, i forbindelse med en sang, for så bruges den lige efter man har lært den. Sidder man bare og lærer en akkord efter akkorddiagram uden at bruge den til noget, så lærer man den aldrig. Den kommer ikke ind på lystavlen.
Når du har lært den nye akkord, så hæft dig lige ved en ting: har den nogen løse strenge? Hvis det ikke er tilfældet, så er det en flytbar akkord. Så kan den flyttes op og ned og derved komme til at klinge som andre akkorder. Så har du sandelig fået flere akkorder forærende. Hvis du så også af den ene eller anden grund må transponere sangen til en anden toneart den den, der står i sangbogen, så kan du også få transponeret den nye akkord ved at flytte den op eller ned.
Så er det bare med at spille sangen så meget, så du husker akkorden når den dukker op igen i en anden sang.

Jazzguitar og de skrupskøre akkorder

Så er der dem, der gerne vil spille jazz guitar og så sidder med alle de mærkelige akkorder, som anvendes i den genre, G6, Bb9, C7b5 og alt det andet skøre man tit ser som tegn over jazzmelodier. Hvordan dog få dem ind?
Jeg forstår godt frustrationen, men jeg vil gentage mit råd, som jeg kom med før: lær en melodi hvor de bruges, ellers lærer du dem aldrig. Lær også disse akkorder ved hjælp af ovenstående metode og øv dem i sammenhæng med de akkorder, hvor de er i melodien. Spil så melodien - er det en sang, så syng den med dit næb, er det en instrumental jazzmelodi, så kan du spille til en midifil på pc-en, du kan let finde midi-filer ved at skrive "melodiens titel midi" i Google, du skal så  transponere den om til den toneart, som du har på noderne. Der findes gratis midiprogrammer, som du kan gøre det med, jeg bruger selv Anvil Studio.
Det gode her er, at jazz guitar udelukkende udføres med flytbare akkorder, så man ved hver ny akkord altid kan tage den i andre tonearter ved at flytte den op og ned.
Men er du ny hvad angår jazz guitar og de skøre akkorder til det, så start da lige med at spille nogle enkle nogen af slagsen og læg de krydrede akkorder på - noget lignende som da man startede med de første gængse akkorder. Her kan melodier fra traditionel jazz være en hjælp.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: