onsdag

Fingerspilsmønstre 1 - Det basale i modsat orden

Dette indlæg forudsætter, at du kan noget fingerspil, du bør gå til enten Basalt Fingerspil eller Varier højrehåndens anslag lektion 8, 9 og 10 først. Der noteres i tablatur. Sørg for at være sikker på, at du forstår den måde at notere det på, hvis du vil følge denne serie indlæg.
Du har måske startet på fingerspil og har lært et mønster. Det er en start, men det er ikke det hele. Jeg håber du har greb om højrehåndens stilling,  fingrenes placering og tælling af takten, ellers gå til ovenstående link(s).
Vi startede i disse links med dette mønster:

Det er udmærket som første fingerspil, da strengene spilles i rækkefølge og derfor er det let at huske det, men så kan det næste passende være i modsat rækkefølge, bortset fra, at man altid starter med basstrengen, altså 1. streng først, så 2. og så 3. På tablatur:

Lad mig lige her indskyde, at dette fingerspil - selv om det her er gengivet i 2/4 takt - også kan bruges i 4/4-takt, så er det bare to gange i løbet af en takt, at du spiller det, der tælles så 3 og 4 og.
Det første i ovenstående link på 3/4-takt var dette her:

Også det kan spilles den modsatte vej, først med basstrengen, så 1., så 2. og så 3. streng, så 2. igen og så 1. Det ser sådan ud på tablatur:

Hør på podcast
Dette fingerspil er så lige så let som det du startede med, fordi strengene spilles i rækkefølge, bare den omvendte. Så øv også dette fingerspil, prøv det til en sang du kan godt.
I sidste indlæg i varier-forløbet er jeg inde på det såkaldte lange fingerspil, det fingerspil der i 4/4-takt fylder hele takten fremfor den halve som det ovenstående korte fingerspil. Mønsteret vi lærte der så sådan ud:

Også det kan spilles i modsat rækkefølge:
På podcasten spiller jeg fingerspillet på A-dur akkorden, men prøv det på alle de akkorder du kan  Du vil opdage, at det kommer til at lyde forskelligt. Så for at lyde afvekslende kan du godt anvende det samme fingerspil til to forskellige sange, men så spille dem i forskellige tonearter.
Den anden måde at være afvekslende på - efterhånden som du lærer flere fingerspilsmønstre - er så at spille to sange i samme toneart med forskelligt fingerspilsmønster.
Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
Næste indlæg:
Et eksempel på samtidigt knips
For valg af hvilke strenge tommelfingeren skal slå an henvises til forløbet Bastoner i anslag