onsdag

Fingerspilsmønstre 2 - Et eksempel på samtidigt knips


Dette indlæg forudsætter, at du kan noget fingerspil, du bør gå til enten Basalt Fingerspil eller Varier højrehåndens anslag lektion 89 og 10 først. Der noteres i tablatur. Sørg for at være sikker på, at du forstår den måde at notere det på, hvis du vil følge denne serie indlæg.
Denne serie indlæg er det ikke nødvendigt at følge i rækkefølge, det skal forstås som tips, ligesom tips til et pc-program. De forudsætter kun, at du har grundlæggende fat i det med fingerspil, så er det ikke tilfældet, så gå til ovenstående links først.
Der findes også fingerspilsmønstre, hvor du tager to strenge ad gangen. I dette indlæg viser jeg et eksempel, som er meget populært. Grib en D-akkord. Du slår en basstreng, 4. streng, med tomlen, så 3. strengen, så 2. og 1. på en gang, så 3. streng igen. På tablatur noteres det sådan:

Det er så noteret i 2/4, men i 4/4 spiller du så to i en takt.
På podcasten hører du mig bruge det på den engelske folkesang Early One Morning. Den kan du finde på min PDF-fil Sange på lille vamp Som du måske kan høre, så er der nogle skift, hvor akkorden varer for kort til at hele fingerspillet kan nås. Så spilles der her bare et enkelt bas efterfulgt af knips på de tre lyse strenge. I andre tilfælde tager man så meget af fingerspillet, som der kan nås.
Det samme fingerspil i 3/4 er med et ekstra anslag af 1. og 2. streng samtidig og så 3. streng igen. Det ser sådan ud på tablatur:

podcasten hører du mig synge My Darling Clementine på dette. Den kan du finde på denne PDF-fil Begyndersange på to akkorder
Jeg vil så lige til sidst vise det som det lange fingerspil, det er som 3/4-versionen med en ekstra runde af 1. og 2. samtidig og så 3.:

Øv fingerspillene her på sange du kan. Prøv dem også på forskellige akkorder.
Listen to "Fingerspilsmoenstre 2 - Et eksempel på samtidigt knips" on Spreaker.
Næste indlæg:
Variationer over det korte fingerspil
Tidligere indlæg:
Fingerspilsmønstre 1 - Det basale i omvendt rækkefølge
For valg af hvilke strenge tommelfingeren skal slå an henvises til forløbet Bastoner i anslag