onsdag

Fingerspilsmønstre 4 - Veksling mellem mønstre

Dette indlæg forudsætter, at du kan noget fingerspil, du bør gå til enten Basalt Fingerspil eller Varier højrehåndens anslag lektion 89 og 10 først. Der noteres i tablatur. Sørg for at være sikker på, at du forstår den måde at notere det på, hvis du vil følge denne serie indlæg.
Nu har vi tidligere set på fingerspilsmønstre til det såkaldte korte fingerspil. Det var så kun eksempler, du skal endelig prøve at finde på nye variationer selv, prøv efter basstrengen at slå en bestemt af de tre lyse strenge an og find ud af, hvor mange kombinationer du kan lave med rækkefølgen af de efterfølgende strenge. Prøv det med alle de tre lyse strenge. Der viser sig muligheder nok.
Samtlige eksempler demonstreres på en D-dur akkord på podcasten.
Men det korte fingerspil kan du så yderligere variere ved at du skifter mellem to mønstre, hver anden gang et mønster, hver anden gang et andet. Her er et eksempel:
Prøv med alle de mønstre du kan på det korte fingerspil at sætte dem sammen i alle kombinationer.Så er der snart uendelige muligheder. På podcasten synger jeg Der er lys i lygten i D-dur med eksemplet.
I sidste indlæg skrev jeg, at man nok ikke i det korte fingerspil skulle gentage en streng to gange i løbet af et mønster, da det kan blive ensformigt, men når du skifter mellem to mønstre, så kan du sagtens gøre det, så er det ikke så ensformigt. Her er et eksempel:

På podcasten synger jeg He's got the whole world i D-dur med eksemplet.
Hør på podcast
Du kan yderligere veksle mellem bas og efterslag og så et fingerspil, som her:

Du kan også tage bas med efterslag efter fingerspillet:

Jeg synger Jamaica Farewell i C-dur til den sidste på podcasten.
Dette kan du gøre med samtlige fingerspilsmønstre du kan, prøv det.
Hør på podcast
Så åbner der sig virkelig muligheder for at afveksle din sangledsagelse. Når du opbygger et repertoire af sange, så vælg forskellige fingerspilsmønstre til hver sange eller du kan til det samme fingerspil i to forskellige sange vælge hver sin toneart og dermed forskellige akkorder til dem. Det får det samme fingerspil til at lyde forskelligt.
Et råd (ikke en regel!): Denne her vekslen mellem to mønstre eller mellem fingerspil og akkordknips, som jeg har vist her, er det en god ide at anvende til sange, hvor der er få akkordskift og derfor lange passager med den samme akkord. Det tager ikke bare noget, men meget af monotonien.
Samtlige sange jeg synger  på podcastens har de lange passager med samme akkord. Du kan finde dem i mine filer Begyndersange på to akkorder og Sange til den lille vamp.
Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
Tidligere indlæg:
Fingerspilsmønstre 1 - Det basale i modsat orden
Fingerspilsmønstre 2 - Et eksempel på samtidigt knips
Fingerspilsmønstre 3 - Variationer af det korte fingerspil
For valg af hvilke strenge tommelfingeren skal slå an henvises til forløbet Bastoner i anslag
Næste indlæg: Fingerspilsmønstre 5 - Fingerspil i shufferytme