fredag den 28. oktober 2011

Kom i gang 8. lektion - Flere sange i mol

Start med første lektion
Har du øvet skiftet mellem Am og G, som vi så på sidste gang? Så bliver du nemlig i stand til at spille sange i den såkaldte modale mol. Den, som du har lært med E7, kalder man tonal.

Jeg har til i dag lavet en pdf-fil med flere sange i både tonal og modal mol på kun to akkorder. Der er sange, der blander tonal og modal mol, dem vender vi tilbage til i sidste lektion. I Ebbe Nielsens Spil bare løs, IV vil du kunne se flere sange i disse akkordgange.

Vi holder så pause fra at lære en ny akkord i dag. Du skal så også kun lære en mere her i forløbet, den kommer næste gang. Jeg vil opfordre dig til at spille løs med sange fra pdf-filerne, som du har fået til download. Øv ved at varme op med akkordskifte-øvelserne, som du fik vist i lektion 2 og spil så sange fra pdf-filerne. Hver gang du sidder og spiller dem, så øver du også akkordskiftene på en sjov måde.

Så vil jeg også opfordre dig til at finde listen over sange bag i sidste uges pdf-fil og find nogen sange du kender og godt kan lide. Prøv så at sætte akkorder til dem ved hjælp af øret alene. Vi var i en tidligere lektion inde på det med sange med kun to akkorder. Det er så lidt vanskeligere nu med tre akkorder, men det kan lade sig gøre. Start stadigvæk med D og bliv ved indtil det lyder mærkeligt, ligesom sidst. Så er det, at der nu er to akkorder at vælge imellem, i starten må du prøve dig frem. Du vil ofte kunne kende de steder, hvor der er G på, at der er et slags løft i melodien væk fra dens leje. At G er der så meget som i den om Storkespringvandet, det er en sjældenhed, det er ofte kun få takter i en sang, måske kun en takt. Men jo mere du sætter dig ned og prøver at lytte en sang af, des mere vil du efterhånden få træningen i at høre, hvor der kommer et G eller A7. Som i to akkordsangene ender det på D, for det meste - med meget få undtagelser - med en eller flere takter A7 forinden.

Men hør mig så også på podcasten synge et eller to vers fra dagens pdf-fil og prøv at syng nogle af disse sange til din egen guitar.
Hør på podcast
9. og næste lektion
Her lærer du en ny mol-akkord, D-mol og når den sammensættes med Am og E7 bliver du stand til at spille til sange i mol med tre akkorder