tirsdag

Guitarens dybeste rødder

Der er næppe nogen tvivl om, at første gang man har opdaget, at en streng gav en musikalsk lyd, det har været når jægeren skød pilen af mod sit bytte og hørte strengens "twaaang." Efterhånden har han så eksperimenteret lidt og presset på buen, så tonen blev højere. På et tidspunkt satte han så buen på sin mundhule, så lyden blev forstærket - denne mundbue findes stadigvæk i dag hos naturfolk. På et tidspunkt har man så sat en halv kokosnøddeskal på buen, der kunne forstærke lyden - sådan en kan også findes visse steder i Afrika i dag.
På et tidspunkt finder man så ud af, at hvis man sætter flere strenge på buen, så har de forskellig længde og danner derved forskellige toner. Det er så nok mere lyren og dermed senere harpen, vi ser begyndelsen til her.
Hvornår har man så fundet på at sætte strengene på et bræt og trykke dem ned med fingrene? Det står så hen idet uvisse, men vi har billeder af sådanne strengeinstrumenter fra det gamle Ægypten helt tilbage til cirka 2000 fvt. Denne måde at sætte strengene på et bræt og over en kasse, der forstærkede lyden endte i flere forskellige instrumenter, og guitaren er så en af dem

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: