mandag

Er det nødvendigt at kunne noder?

Et typisk spørgsmål: Er det nødvendigt at kunne noder?

Det spørgsmål falder ofte blandt guitarister, Musikere, der spiller andre instrumenter, undrer sig over det - det har været en vits: hvordan får man en guitarist til at holde op med at spille? Svar: man giver ham et nodeark og beder ham om at spille det.

De andre notationsformer.

Når guitarister ofte er kommet langt uden noder, skyldes det dels, at man i meget rytmisk musik og folkemusik har tradition for at spille efter gehør, dels, når der endelig noteres ned, så bliver det ofte i de såkaldte becifringstegn, hvor harmoniens navn angives med akkordens bogstavbetegnelse, evt. nogle ekstra tegn.

Når guitaren skal spille solo - enten ren melodi eller flerstemmig - så er det blevet almindeligt med det såkaldte tablatur. Det har også sine fordele, for en af de svære ting ved noder på guitar er, at den tone, som noden angiver, kan være mere end et sted - modsat f. eks. klaveret, hvor en bestemt tone kun er et sted. På guitaren er f. eks. tonen E på den tynde E-streng ikke bare på den løse streng, men også på 2. strengs 5. bånd og 3. strengs 9. bånd. Det kræver øvelse at huske alle toneplaceringerne, når der læses noder. Så er tablaturet, der angiver båndene lettere.

Noder og klassisk guitar.

Så er der klassisk guitar, hvor nodeskriften er en norm - starter man på det, så skal man nok få dem lært. I guitarnoder angives der med specialtegn, hvilken position på gribebrættet der spilles, så man kan regne ud hvilken placering af tonen, der skal bruges.

Fordelene ved noder.

Vil du spille jazzguitar og være solist, så er det uomgængeligt at kunne spille melodien for at kunne improvisere over den.

Men hvis du spiller lejrbålguitar eller folke- og visesang, så oplever du af og til den situation, hvor man bliver usikker på, hvordan melodien til en sang lyder. Så er det en fordel, hvis det sker efter en sangbog med noder, at kunne spille melodien igennem en gang efter noderne.

Du er måske også typen, der ikke bare vil gøre det, men også forstå hvorfor - hvorfor skal man spille A7 i forbindelse med D, for eksempel? Flere af de ting er også lettere at forstå, hvis man kan noderne, og de vil ofte være lettere at forklare for din lærer, hvis du har en sådan.

Så svaret på spørgsmålet bliver: sommetider nødvendigt, altid gavnligt.

Det kan være, at du har spillet et instrument før guitaren og kan noderne derfra. Så skal du ”bare” lære, hvor de samme noder ligger på guitaren.

Men kan du dem ikke og vil du til at lære dem? Det er ikke værre end at lære så meget andet, men som med alt andet: lær i små skridt. Brug i første omgang mest krudt på at forstå nodeskriften. Hvordan hele gribebrættet så er, det bliver næste skridt.

Lær under alle omstændigheder lidt ad gangen med små melodier, og hold dig til de første tre bånd + løse strenge i første omgang. Koncentrer dig om at lære anslaget af tonerne, vekslingen mellem pege- og langfinger.

Tænk på det som at lære et fremmedsprog: du startede med at lære engelsk med enkle, ofte forekommende vendinger og lagde gradvist mere og mere på. Sådan lærer vi bedst, også noder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: