torsdag

Den tolvstrengede akustiske guitar

En tolvstrenget akustisk guitar lige over lydhullet
Tolvstrenget akustisk guitar
Der findes en særlig afart af guitaren, kaldet 12-strenget guitar, og så den sædvanlige dumme vittighed: hvor mange strenge har den?

Det, som den i virkeligheden har, er 6 dobbeltstrenge eller strengepar, to strenge, der hører sammen og trykkes ned samtidig. Den stemmer ligesom en normal guitar, men der skal trykkes til med venstre hånd, og det er et slid at stemme den. Af de grunde er den nok heller ikke lige en begynderguitar. De to tynde dobbeltstrenge stemmer med præcis den samme tone, resten af parrene har de to strenge en oktavs mellemrum. Klangen på den bliver ekstra fyldig, ofte med en del kraft på de dybe strenge. Sådanne dobbelttoner og deres kraft har været udnyttet meget på klaver i ragtimemusikken. Lyden af denne guitar kan høres på dette videoklip:


Den findes både som elektrisk og akustisk. Lyden af den elektriske 12-strengede guitar er karakteristisk for grupper som Byrds og Led Zeppelin. For viderekomne er det en guitar, som godt kan overvejes, den muliggør nogle effekter og klange, som den ordinære guitar ikke har. Hvis man så stadig vil have lyden af den ordinære guitar, så behold den og hav de to guitarer som to muligheder. Den har også en ekstra fordel, hvis du spiller sammen med højrøstede instrumenter uden forstærkning, du vil lettere kunne høres.

Bluessangeren Leadbelly brugte den, og han kaldes ikke uden grund The King of the 12-string Guitar. Hans løb på de seks dobbeltstrenge er karakteristisk. Udover ham har en mand som country- og folkguitaristen Doc Watson (han spillede i videoklippet ovenfor) også ofte anvendt den med stort held.

Her er et klip med Leadbelly:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: