onsdag

Kom i gang - 7. lektion Modal mol

Start med første lektion
Sidste gang var det den nye akkord G, som vi så på. Den er nok den hidtil sværeste akkord, men den lukker op for nye muligheder. Vi prøvede så også at skifte mellem den akkord og så D og A7. Hermed bliver du i stand til at spille mange sange, for der er rigtig mange sange, der kan synges til tre akkorder.

Vi prøvede så med den gamle sang om Storkespringvandet. Der er meget af G i den, det er ellers ikke så tit, at der er det - men så får du øvet det med denne sang. Spil den langsomt i starten, så der ikke bliver nogle ophold ved skiftene.

Når du nu har lagt den til D og A7, bliver du i stand til at spille til mange sange - endda flere voksensange. Her kan nummer II af Ebbe Nielsens Spil Bare Løs komme dig til hjælp - her er flere sange med de tre akkorder, men jeg har så også lavet en pdf-fil med nogen af dem. Download den. Du vil kunne høre mig synge et-to vers på podcasten. Find nogen du kender og kan lide - og spil til dem.

Ingen nye akkorder i dag, men til næste gang vil jeg opfordre dig til at øve skift mellem G og Am, på samme måde som du har øvet tidligere skift, 4 slag på hver af dem skiftevis - så to slag, så et slag. Det er så en anden slags mol end forrige gang, den såkaldte modale mol, som især bruges i meget gamle sange. Mol, som vi lærte i lektion 5 kaldes tonal mol, men den modale er værd at få med, så du også kan spille de sange.
Hør på podcast

Prøv det på den gamle sømandssang What shall we do with the drunken sailor.

Tekst til The Drunken Sailor med akkordangivelser
Hvert vers er en gentagelse af samme linie tre gange som dette første vers. Her er resten:

Put him in the long boat until he’s sober

Pull out the plug and wet him all over

Put him in the scruppers with a hosepipe on him

Heave him by the leg in a running bowling

Tie him to the taffrail when she’s yandarm under

That’s what we’ll do with the drunken sailor

Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
G-durakkorden sættes sammen med D og A7 og du bliver dermed i stand til at spille til sange med tre akkorder i D-dur.