tirsdag

Den akustiske guitar i verdensmusikken

Verdensmusik er et begreb, der er forholdsvis nyt. Vi bruger det ofte om musik fra den tredje verden eller vestlig musik, der er mere eller mindre inspireret heraf. Hvis en gruppe som Santana var kommet på scenen i dag, havde man kaldt det verdensmusik. Det kan så snart blive et lidt diffust begreb, for mange bruger det som erstatning for etnisk musik - er al musik i princippet ikke det?

Men i mange områder har guitaren haft en plads eller også har den i nyere tid fået en indgang. En mand som Ry Cooder, der står for den traditionelle amerikanske blues, rejste meget rundt og spillede med folk rundt i verden - mest kendt er nok hans møde med cubanere i Buena Vista Social Club, men tidligere havde han møder med indiske musikere, med mexikaneren Flaco Jiminez og hawaii-manden Rapa Pahanui. De to sidste medvirkede på hans cd, Chicken Skin Music.

Men han er en guitarist, der er kommet udefra og spillet med de lokale. Der er også eksempler på steder, hvor guitaren har vundet indpas blandt de lokale. Brasilien er noget for sig, se Brasiliansk Guitar.

Afrika

En koraspiller
I Afrika er instrumentet blevet meget populært, især på Østkysten, hvor de har en særlig teknik med to fingre til at anslå strengene med. Det har rødder i den teknik, som man bruger på det lokale harpelignende instrument, kora'en. Især Mali har en rig musiktradition, hvor guitaren i nyere tid har fået indpas. Især er sangeren Salif Keita værd at lytte til.

Hawaii

På Hawaii har guitaren haft en meget afgørende plads siden man på opdagelsesrejsernes tid fik kontakt med portugisiske handelsrejsende. Mange forbinder nok især Hawaii-musik med steel guitaren, der ligger vandret og spilles med et rør på strengene. Det er heller ikke helt forkert, for det er herfra, at denne særlige guitarteknik stammer, den blev så bare indoptaget i bluesmusikken på et ukendt tidspunkt. Men der findes også en guitarstil på Hawaii, hvor man bruger fingrene, oftest på en stålstrenget guitar. Den kaldes slack key, den bruger meget anderledes måder at stemme guitaren på. Det er smuk og meditativ musik - krævende at lære, men givende hvis man gør indsatsen.

Mexico

I Mexico og andre latinamerikanske lande spiller man på den klassiske guitar i en teknik, der har rødder tilbage til den "gamle" verden, især Spanien. Den har så også indoptaget meget af traditionen fra de lokale før-columbianske befolkninger og deres strengeinstrumenter. I den mexicanske mariachi-musik bruges en særlig bas-guitar, som en el-bas, bare at den er akustisk og har nylonstrenge.

Når jeg her har nævnt eksempler på guitarens brug i verdensmusikken, så husk, det er kun eksempler, og jeg kunne jo ikke andet end finde dem fra de områder, som jeg kender til.
Har du lyst til at gå på opdagelse i verdensmusikken og finde frem til guitarens anvendelse der, så prøv at skriv "world music guitar" i Google eller YouTube. Du skal nok komme til at gøre nogen opdagelser - måske nogen, som du har lyst til at lære at spille selv.

Se min You-Tubeafspilningsliste med etnisk musik

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: