fredag

Varierer højrehåndens anslag - 2. lektion Shufflerytme og flere muligheder

Vi så i forrige lektion, hvordan hånden går op og ned på hvert taktslag, det siger 1 og 2 og 3 og 4 og.

Shufflerytme

Vi kan yderligere variere rytmen ved at tælle 1 og så 2 og så 3 og så 4 og så. Her spiller du så ingenting på "og" og lader opslaget komme på "så," en tand forsinket. Den er karakteristisk for meget rytmisk musik, især blues og rock. Når en sang skal spilles på den måde, så står der ofte ovenover "Med swing" eller "Shufflerytme" så betyder det, at ottendedelsnoderne skal spilles sådan, men når det noteres korrekt på noder, så er det med et punkt efter ottendedelsnoden, der forlænger den med det halve og så en sekstendedelsnode, der har to faner eller bjælker fremfor ottendedelens ene fane/bjælke, se nærmere Rytmelæren.
Prøv Joshua fit de battle med shuffle, den er på min fil Begyndersange i mol to akkorder
Hør det på podcasten

Skift mellem enkeltslag og ned-op

Men for at rytmen nu virkelig kan blive afvekslende, så kan du spille "ned-op" på nogle taktslag og kun ned på andre. Prøv at skifte mellem ned på 1. og 3. taktslag og "ned-op" på 2. og 4. taktslag. Det siger 1 2 og 3 4 og. På noder skal det skrives: ♩ ♫ ♩ ♫
Find Tom Dooley i to-akkord durhæftet. Prøv den på den måde, og spil "ned-op" med swing;
Kunne du fange rytmen?
Hør det på podcasten
Ved at veksle mellem et rent nedslag og så et ned-op, så kan du allerede lave nogle varierede rytmer.
Du kan naturligvis også lave det i 3/4. En måde at gøre det på er, at du laver ned-op på 2. taktslag, så er rytmen 1 2 og 3 På noder skal den skrives: ♩ ♫ ♩
Find Den er fin med kompasset på min fil Begyndersange på tre akkorder og prøv at spil til den med denne rytme.
Hør det på podcasten

Uendelige muligheder.

Kombinationsmulighederne er uendelige. Du kan lave ned-op på bare et af taktslagene, du kan lave det på dem alle (som i første lektion), du kan gøre det på tre og frit vælge hvilket taktslag, der skal have rent nedslag. Du kan også lave ned-op på to som vi gjorde til Tom Dooley, men så vælge to andre taktslag. Der er muligheder nok. I disse kombinationer vælger du også , om det er med swing eller ligefrem rytme.
Især moderne amerikanske genrer som blues, gospel og lignende får den rigtige rytme, når det  gøres med swing, shuffle.
Øv det til sange, som du kan.
Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
3. og næste lektion
Her lærer du at spille en bastone på en af de tre mørke  strenge på guitaren efterfulgt af et akkordanslag, et anslag, der især er brugt i countrymusikken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: