mandag

Moderne fingerspil . 6. lektion Variationsmuligheder

Start med første lektion
Forrige lektion.
Også denne gang skal vi have "ugens mønster" som jeg vil opfordre dig til at lære:


Når du efterhånden har lært flere mønstre, så vil jeg fortælle, at du ikke nødvendigvis skal spille samme mønster en hel sang igennem. Det skal du gøre, når du har lært et nyt mønster for at få det indøvet, men ellers er denne fingerspilsform karakteriseret ved, at man frit spiller forskellige mønstre som det falder en ind gennem en sang - bare med den ene faste regel, at tommelfingeren skal holde takten. Jeg vil opfordre dig til kreativitet og finde på nye mønstre selv.
Det er muligt, at du stadig er så usikker på dette nye fingerspil, så du ikke helt kan gøre det, men prøv at spille en sang du kan, f. eks. den kære Blowin' in the Wind, hvor du skiftevis spiller det første mønster vi lærte og så et andet. Det kan være en god begyndelse til at få løsnet hånden op.

Jeg har tidligere sagt, at dette fingerspil kan kombineres med melodi, så akkorderne kombineres med melodi. Det tager vi hul på i næste lektion, og jeg vil opfordre dig til at lære sangen Red River Valley med akkorder (bare anslag) til næste gang. Downlaod Red River Valley. Du kan høre mig synge den på podcasten
.

Jeg vil i denne lektion vise dig, hvordan det moderne fingerspil allerede nu kan lyde meget melodisk. Netop ved som ovenfor at skifte mellem fingerspilsmønstrene kan det danne en hel lille melodi, der kan være en modmelodi, en slags andenstemme, til den sang, der synges. Netop skift mellem mønstrene kan være fint, når den samme akkord kører over flere takter. Her er det yderligere et godt middel mod monotoni.
Du kan høre et eksempel på podcasten.
Men du kan også ved hurtige akkordskift - hvor hver akkord kører en takt ad gangen - spille det samme mønster, her kan akkordskiftet helt af sig selv danne en lille melodi. Prøv at spille vampen på denne måde.
Du kan høre eksempler på podcasten.
Ugens klassiker i dag er Ballad of Easy Rider af sangeren og guitaristen Roger McQuinn, der var leder af det legendariske band The Byrds. Denne gang er det så i D, her kan du så få øvelse i at spille med 4. og 3. streng som basstrenge. Den veksler i første linie mellem D, Dsus4 og Dsus2.
Dsus4 tager laver du ved at tage den gængse D-akkord og så lægge lillefingeren på 1. streng, 3. bånd.

Dsus2 tager du som den gængse D-akkord, men du løfter langfinger væk, så 1. strengen bliver løs.

Akkorddiagram for åben Dsus2 akkord
Dsus2

Her har du tekst og akkorder til Ballad of Easy Rider, du bruger det samme fingerspilsmønster, som du lærte skridt for skridt til Blowin' in the Wind. Hør podcasten.


Husk sangen.
Du lærer her at lægge melodien på fingerspillet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: