fredag

Kom i gang - 6. lektion: En akkord der baner nye veje

Start med første lektion
Vi har indtil nu set på akkorderne D og A7, og Am og så E7, som vi lærte sidste gang.
Vi skal nu i dag lære den nok hidtil sværeste akkord. Jeg håber, at du nu er så godt i gang, at du har mod på at kaste dig ud i det. Det er en G-akkord.
Diagram over G-durakkord for guitar
G

Den ser sej ud, ja, og du vil nok opdage, at det er lidt af et stræk, som du skal gøre med fingrene her. Men øv dem som du har øvet akkorderne hidtil, en streng ad gangen først.
Når du kan den, så prøv at spille den til Mester Jakob og Ro din båd fra første lektion. Du vil blive nødt til at sætte din sangstemme langt ned for at det passer til akkorden, det er muligt at du så sidder og tænker: mon han tror, at jeg er Johnny Cash? Men om du ikke lige kan klare at gå så langt ned med stemmen, så får du da lært G-akkorden. Her er det også lovligt at bruge en capo.
Hør på podcast

Det betaler sig at gøre indsatsen med denne hampre akkord, for når den lægges til D og A7, så stiger antallet af sange, som du er i stand til at ledsage eksplosivt. De fleste folkelige sange i dur kan synges på de tre akkorder. Hvis den også lægges til Am, så bliver der en del meget gamle sange, som du vil kunne, det kommer vi til næste gang.

Så øv dig i at skifte mellem D og G, 4 gange hver, som du har øvet tidligere skift. Øv så i at skifte mellem G og A7, det er almindeligst forekommende fra G til A7, det er sjældent den anden vej. Læg mærke til, at ved skiftet mellem D og G, der skal ringfingeren bare rykke en streng op og ned, de to andre fingre skal så lige gør et hop, men øv dig i at gøre det så lille som muligt, at tage den korteste vej.

Lad din daglige øvelse nu bestå i, at du har det lidt sjovt med at spille de gamle to-akkordsange - og øv så G og skiftene - slap så af med nogle af de gamle sange igen.
Som den første sang med tre akkorder får du her det gamle hit fra tresserne om det store stygge Storkespringvand, eller Ali Bali som den også kaldes efter omkvædet. Øv den langsomt i starten, så der ikke bliver nogle ophold ved endnu uvante akkordskift.
Første vers af Ali Bali med akkordangivelser
Der er mange skift til G i forhold til hvad der elleres er normalt i 3-akkordsange, men så får du øvet skiftet.

Her er resten af teksten:

Omkvæd:
Drenge og piger med cowbowbukselår
bare tæer og Beatles-hår
samles flokkevis på Ama'rtorv
ved det store stygge Storkespringvand.

Omkvæd:
Folk forarges, pladsen burde ryd's
det' for groft det sku' forbyd's
der er en del, der si'r de alle burde skydes
ved det store stygge Storkespringvand.

Omkvæd:
Al den pænhed er som kloroform
kedsomheden er enorm
men protesten ender som en storm,
i det store stygge Storkespringvand.

Ali bali, ali bali bi
luk dit sæveøje i.
det fik du fordi vi gik forbi
det store stygge Storkespringvand.

Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
G-dur akkorden sættes sammen med A-mol og du bliver dermed i stand til at spille i den molvariant, der kaldes modal mol.