torsdag

Plektret - skal jeg købe det?

Hvad er et plekter?

Et af tilbehørene til guitaren er det såkaldte plektrum - en lille trekantet dims, der holdes mellem pege- og tommelfinger og bruges til at slå strengene an med - både hele akkorder og enkelttoner. De er billigst i plastic, men laves også af skildpaddeskjold, mange guitarister elsker den lyd, der kommer ud af det. Det er bare hammerdyrt - og absolut ikke dyrevenligt, hvis truede arter skal bevares. Der kan også fås gode plasticplektre, som ikke koster vildt meget.

Er det nødvendigt?

Men er det så nødvendigt? Det er et af de tilbehør, hvor det må siges, at det kommer an på, hvad du vil spille. Vil du spille klassisk guitar, måske flamenco, så glem det, her bruges det absolut aldrig. Så er der visse genrer, hvor det er uomgængeligt, nemlig bluegrass, jazz og rock. Mange folke- og visesangere klarer sig helt uden plekter og bruger udelukkende fingrene, det er fuldt lovligt, men det er alligevel værd at overveje, for det kan være en god ting at lære at bruge det i den genre som et af "værktøjerne i kassen." Det kan især være gavnligt i sammenspilssituationer med højrøstede instrumenter som f. eks. harmonika. Så tag det med i betragtning.

Anvendelse af plektret

Når der så spilles melodi/solo med plekter, så er det en hel anden teknik, end når der spilles melodi med fingrene i klassisk guitar og andre sologuitargenrer. Melodien i venstre hånd spilles naturligvis altid på samme måde, men det er så et andet anslag, der gøres med den hånd, der holder plektret. I og for sig er det "teoretisk" meget enkelt, der knipses med plektret for oven og ned over strengen, på de hurtige toner knipses der op og ned. I praksis kræver det noget øvelse for at koordinere hænderne med  hinanden. Når der spilles akkorder, slås der ned over strengene med plektret. Også teoretisk enkelt, men kræver noget øvelse.

Hvis du bruger en guitar med nylonstrenge, skal du bruge et meget blødt plekter. Der fås endda filtplektre, der anbefales til den type guitar. I det hele taget skal begynderen helst starte med et blødt plekter, uanset guitartypen. Senere kan man så skifte til et hårdere, især hvis man spiller med høje instrumenter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: