lørdag

Hvordan skifte guitarstrenge på en klassisk guitar?

Hvorfor dog skifte strenge?

Strenge bliver med tiden kedelige i lyden og får svært ved at holde stemningen.
Så skift alle strengene regelmæssigt - og vil du skifte fabrikat, så skal det gøres her. Ekstra strenge til brug ved at en streng knækker, bør være samme fabrikat, hvis der er for mange strenge på guitaren, der er af forskellig alder og forskelligt fabrikat, så bliver deres klang uensartet.
Min bedste anbefaling af guitarstrenge er D'Addario
 Det her er så nylonstrenge på den klassiske guitar - sæt dem aldrig stålstrenge på en klassisk guitar, se  De tre typer akustisk guitar og Om Guitarstrenge  Nederst er der et videoklip, der viser hvordan det skal gøres, jeg håber det letter forståelsen af teksten. Hent også lige min pdf-fil Guitarudtryk så du ved hvad jeg taler om, når jeg nævner dele af guitaren i resten af indlægget.

Udskiftningen af strengene

Når strengen er taget helt af stemmeskruen og frigjort fra sadlen, skal du løsne knuden nede ved stolen. Første gang og de næste gange indtil du bliver rutineret, så kig godt på, hvordan knuden er bundet, så du lærer hvordan det skal gøres, når du sætter de nye på. Træk så den gamle streng ud gennem hullet og kassér den.
Så skal den nye sættes på. Før den gennem hullet i sadlen og lad der være tilstrækkeligt på den modsatte side af lydhullet til at du kan få bundet knuden.
Lav nu en løkke omkring den lange ende af strengen – jeg håber du så godt efter hvordan det var på den gamle streng, så du forstår hvad jeg mener – og sno så omkring lige over sadlen flere gange, så det holder solidt. Træk så den lange ende af strengen hen over lydhullet, så knuden strammes. Hold en finger på denne, så den ikke går op og få strengen til at sidde i stolens rille.
Så er det tid at få den nye streng på hovedet. Her skal du sætte den rigtigt i, så den stadigvæk løsnes, når du drejer skruen mod uret og strammes, når du drejer med uret. Tjek godt efter, så du ved kommende udskiftninger ved, hvordan det skal være på din guitar.
Stik strengen i hullet, sno den en gang rundt og stik den i hullet endnu engang og træk så i hver ende, så det strammes. Så kan du dreje på stemmeskruen, indtil strengen siger en tone. Se til at strengen ligger i rillen på sadlen.
Tænk ikke på, om den stemmer i første omgang, kun at den siger en tone. Vent med at stemme til efter alle strenge er skiftet.

Efter strengene er skiftet

Inden du stemmer dem første gang, så hiv lige fat i strengene over lydhullet og træk dem let ud af. Se til, at de sidder tilstrækkeligt stramt i begge ender.
Nye strenge har en dejlig klang, men de er svære at få til at stemme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: