onsdag

Guitaren i diverse folkemusikalske sammenhænge.

Guitaren har de senere årtier fået en plads i mange sammenhænge, hvor den ikke tidligere var noget kendt instrument. Mange forskellige folkemusik-genrer har taget den til sig som et godt instrument til at holde rytmen og med sine akkorder udfylde det store gab, der kan være mellem kontrabassen og de instrumenter, der spiller melodien. Vi har set det i vores eget lands spillemandsmusik - for så vidt i spillemandsmusik over hele Norden. Man har set det i den irsk-skotske musik og anden keltisk musik, det er set i russiske sammenhænge, selv i Østrig er det ikke længere usædvanligt at guitaren supplerer harmonikaens akkorder.

Hvad går det ud på?

Princippet i denne brug af guitaren er det samme: et eller flere instrumenter spiller melodien, guitaren slår en solid rytme med sine akkorder, der kan evt. være en kontrabas, der lægger en solid bund. Når jeg selv har spillet med spillemænd ved danske stævner, er de ofte glade for, at der kommer en guitar, der hjælper med rytmen.

Hvad kræver det af mig som guitarist?

Du sidder måske og spørger, om du også vil kunne bruge din guitar til det. Ja, for det er de samme akkorder der bruges, som bruges til lejrbålsguitar og folke- og visesang. Men for at kunne det er det en god ide først at øve lang tid i at ledsage sang, hvor du har en tekst at holde dig til, hvis du ikke kan noder. Dernæst er det en god ide at opøve spil efter gehør, dvs. spil efter øret, hvor du ikke har en bog eller sangark foran dig til at vise, hvor du skal skifte akkord. Øv dig i at sætte akkorder til sange efter dit øre. Gør det meget, så du får træning i det - øret er også en muskel, der kan trænes som dine fingre. Når du så skal spille til en instrumental melodi, så prøv om du kan spille akkorderne efter øret.

Det kan være svært, da især svenske spillemandsmelodier har komplicerede akkordfølger. Her kommer vi til et punkt, hvor det kan være en fordel at lære noder - jeg bliver ofte spurgt om det er nødvendigt af mine deltagere, se indlæg Er det nødvendigt at kunne noder?. Det er ikke strengt nødvendigt, men det kan være en fordel. Når du i denne sammenhæng skal spille instrumentalmusik, så kan det hjælpe at se nodearket, hvor akkorderne er angivet ovenover. Du behøver i første omgang kun rytmelæren, så du kan se, hvordan melodiens rytme kører og derved se, hvor du skal skifte akkorderne. Så overvej det seriøst med noderne.

Det er altid vigtigt i sammenspil, at man holder takten, og guitaristen har i denne sammenhæng et hovedansvar for det. Så sørg for at holde takten solidt. Meget af den musik, der spilles i de folkemusikalske sammenhænge er dansemusik, så det kræver en solid rytme.

Denne brug af guitaren åbner for meget hyggeligt socialt samvær.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: