fredag

De tre typer akustisk guitar.

Der findes tre typer af akustisk guitar. Dette er en kort præsentation for dem, der står og skal købe en guitar, hvad enten det er deres første eller det er en ny guitar, eller for dem der har en guitar i huset og vil finde ud af, hvad det er for en type.

Den klassiske guitar.

Billede af klassisk akustisk guitar
Klassisk guitar
Den er lille og spinkel og har den bueform som de fleste forbinder med en akustisk guitar. Dens gribebræt er bredere end de andre guitartypers, den har intet slagbræt. Den har nylonstrenge, det gør klangen blød og varm.
På grund af nylonstrengene er den velegnet som begynderguitar, da de ikke er så hårde at trykke ned.
Den behøver dog ikke kun at være for begyndere.
Hvis du vil dyrke klassisk guitar, flamenco  eller brasiliansk guitar, så er det den du skal have. Det er muligt, at du skal have en, der er  bedre end den, som du startede på, men det skal stadig være den type. I nogen tilfælde bruges den i andre genrer end de førnævnte, Nashville-guitaristen Chet Atkins brugte den ofte, The Beatles brugte den på deres stille ballade And I Love Her.

Jumboguitaren, westernguitaren.

Billede af min egen akustiske western guitar
Ja, det er min guitar :-)
Den har en større, kraftigere krop end dens førnævnte "lillesøster," men ellers samme bueform 
Dens gribebræt er smalt, og den har et slagbræt på kroppen. Den har stålstrenge, og de må for alt i verden aldrig sættes på den klassiske guitar. De har et træk på flere tons, og jumboguitaren er bygget til at klare det. Dens klang er kraftigere end den klassiske guitar, men ved de rette anslag kan den også lyde blødt.
Dens strenge er noget hårdere at trykke ned, men hvis du er begynder og er i besiddelse af en sådan guitar, så giv ikke op. Det kan godt lade sig gøre at starte på den, men vær bare beredt på mere ømme fingerspidser i starten. Den anvendes til stort set al anden moderne akustisk guitar end jazz og latinmusik, det være sig folkemusik, country, akustisk rock, bluegrass, ragtimeblues - fortsæt selv listen. Så overvej den alvorligt, hvis du står og skal købe ny guitar.

Jazzguitaren.

Foto af akustisk jazzguitar
Jazz guitar
Den har krop på størrelse med jumboguitaren, men den er anderledes formet som en forvokset violin med et lille hak, og den har lydhuller formet som f'er ligesom violinen, og strengene er af stål. De går hen over en bro også ligesom på violinen. Den har en blød, lys klang.
På grund af stålstrengene er den også lidt hård at trykke ned, så begyndere må tage det samme i betragtning her som ved jumboguitaren. Den elektriske guitar blev opfundet ved at sætte en pick-up på en sådan akustisk guitar, og i dag fås de for det meste med en sådan, så der kan vælges mellem akustisk og elektrisk lyd. Den bruges til jazz, heraf den udbredte betegnelse. Den blev ellers opfundet længe før guitaren blev almindelig i jazz, men i dag er den blevet klangidealet i den genre. Så hvis jazz er din genre, så overvej den alvorligt ved køb af ny guitar.

En slutbemærkning: hvis du først og fremmest vil bruge guitaren som folke- og visesanger eller til sang med familien og børnene (se Lejrbålguitar), så er typen af guitar en smagssag. Hvis du overvejer sammenspil med højrøstede instrumenter som harmonika, banjo o. l., så trækker westernguitaren op i overvejelserne, se Guitaren i diverse folkemusikalske sammenhænge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: