mandag

Hvordan skifte guitarstrenge på en western guitar?

Hvorfor dog skifte strenge?

Strenge bliver med tiden kedelige i lyden og får svært ved at holde stemningen.
Så skift alle strengene regelmæssigt - og vil du skifte fabrikat, så skal det gøres her. Ekstra strenge til brug ved at en streng knækker, bør være samme fabrikat, hvis der er for mange strenge på guitaren, der er af forskellig alder og forskelligt fabrikat, så bliver deres klang uensartet.
 Det her er så stålstrenge på den guitar, der er bygget til det - sæt dem aldrig på en klassisk guitar, se  De tre typer akustisk guitar og Om Guitarstrenge  Nederst er der et videoklip, der viser hvordan det skal gøres, jeg håber det letter forståelsen af teksten. Min bedste anbefaling af guitarstrenge er D'Addario Hent også lige min pdf-fil Guitarudtryk så du ved hvad jeg taler om, når jeg nævner dele af guitaren i resten af indlægget.

Udskiftningen af strengene

Du starter med at løsne stemmeskruen på hovedet og få viklet strengen af. Her, hvor det er første gang – i det hele taget indtil du bliver rutineret i det – så læg godt mærke til, hvordan strengen er viklet på, så du ved, hvordan den nye streng skal sættes på.
Vælg også de tre tynde strenge først og sæt de nye på, inden du tager de tre næste, så bliver det lettere at stemme dem bagefter. Det har en ren fysisk forklaring i guitarens opbygning, jeg har aldrig forstået den selv, da jeg ikke er fysiker, men jeg har konstateret, at det virker.
Se også til, at det er rette streng på rette plads. På pakningen er der angivet hvilken streng der er hvad, så hav den liggende synligt ved siden af dig, så du tjekker hvilken streng du sætter på nu.
På denne type guitar sidder strengene fast på stolen ved hjælp af nogle pløkker. Find en mønt og sæt den ned mellem to af pløkkerne og brug den som ”løftestang” til at få pløkken af. Når det er lykkedes, så hiver du strengene op af hullet og kasserer den.
Den nye streng skal så stikkes ned i hullet og pløkken sættes på igen for at holde den. Der er en rille i pløkken, den skal vende mod lydhullet og strengen skal ligge i den. Tryk så pløkken ned, indtil den sidder stramt fast. Træk i strengen for at teste det.
Så er det tid at få den nye streng på hovedet. Her skal du sætte den rigtigt i, så den stadigvæk løsnes, når du drejer skruen mod uret og strammes, når du drejer med uret. Tjek efter det her i starten, så du ved kommende udskiftninger ved, hvordan det skal være på din guitar.
Stik strengen i hullet, de to tynde strenge skal snos en gang rundt og stikkes i hullet endnu engang. Træk dem så i hver ende, så det strammer. Så kan du dreje på stemmeskruen, indtil strengen siger en tone.
De fire tykkere skal bare snos en gang om stemmeskruen.
Se til at strengen ligger i rillen på sadlen.
Tænk ikke på om den stemmer i første omgang, bare at den siger noget. Vent med at stemme til alle strenge er skiftet.

Efter strengene er skiftet

Inden du stemmer dem første gang, så hiv lige fat i strengene over lydhullet og træk dem let ud af. Se til, at de sidder tilstrækkeligt stramt i begge ender.
Nye strenge har en dejlig klang, men de er svære at få til at stemme.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: