tirsdag

Hvorfor akustisk guitar?

Elektrisk contra akustisk guitar.

Jeg har intet imod elektrisk guitar, lad det være sagt med det samme.
Så er det spørgsmål besvaret, som mange sikkert sad med: en akustisk guitar er en guitar, som kan høres uden at der er sat strøm til. Den elektriske guitar er i dag oftest et massivt stykke træ, hvorimod den akustiske er en hul trækasse, der forstærker lyden af strengenes vibrationer og derved sender dem ud som hørbare toner.
Den elektriske startede  godt nok med at sætte den såkaldte pick-up på en ordinær akustisk guitar. Pick-uppen indoptager strengenes svingninger og sender dem ud gennem en el-forstærker. Disse første el-guitarer kunne så godt sige noget uden forstærkeren. Den type el-guitarer findes også i dag, men det almindelige er blevet, at el-guitaren er et stykke massivt træ, ofte opfindsomt udformet, hvor tonerne først kan høres, når kablet er sat i og forstærkeren tændt. De har ikke det akustisk forstærkende hulrum.
Som sagt:, jeg har intet imod elektrisk guitar. Jeg har selv en, og de er blevet fast inventar i adskillige genrer som pop, rock, country, blues og meget andet. Der kan skabes interessante effekter på dem.

En akustisk guitars fordele.

Men jeg elsker den akustiske guitar, dens lyd og dens mange udtryksmuligheder.
Komponisten Franz Schubert anså den for at være et ædelt instrument. Han udtalte, at den eneste grund til, at han ikke havde komponeret for den var, at han kendte den for dårligt. Det har andre klassiske komponister gjort, og adskillige værker skrevet for andre instrumenter er blevet omarrangeret for guitar. Det har åbnet manges ører for den smukke klang i en genre, hvor man ellers overvejende dyrker de strøgne strenges lyd.
De uforstærkede naturlige strenges lyd har nogle personlige udtryksmuligheder, som forsvinder i den elektriske strøm - der kommer så andre muligheder til, men rigdommen i en akustisk guitars udtryk har min kærlighed, og denne blog er dedikeret til den.

En akustisk guitars muligheder.

Den akustiske guitar kan bruges i mange genrer - jeg vil lave indlæg, der omhandler disse genrer og om guitarister, der spiller dem.
Ovenfor nævnte jeg de genrer, hvor den elektriske var fast inventar. I disse genrer bruger man også en akustisk guitar i varieret omfang. Tænk på The Beatles og deres udstrakte brug af den, singer-songwriterne bruger den ofte, i country spilles akkorderne så godt som altid af akustisk guitar. Blues var oprindelig en akustisk genre, og den bluesform har de senere årtier fået en renæssance. I latinmusikken bruges den akustiske også i omfattende grad.
Derudover er der den klassiske guitarmusik, der er flamenco'en fra guitarens fødeland Spanien, der er den moderne folkemusik i alle dens grene, inklusiv ragtime guitar og moderne eksperimenterende musik for den akustiske guitar.
Guitaren er også et fremragende instrument til sangakkompagnement, så vil du være visesanger eller synge med børnene, så er en akustisk guitar noget nær det perfekte valg af instrument.
Så vil du vide mere, så følg denne blog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: