tirsdag

Akkordbøger

Der findes mange akkordbøger i handelen - jeg har selv en, Akkordbogen til Guitarkassen. Den er som titlen angiver lavet i en størrelse, så den kan ligge i guitarkassen. Her kan jeg slå op og finde ud af, hvordan en bestemt akkord ser ud.

Uholdbar anvendelse af en akkordbog.

Heraf fremgår det, at jeg ikke har noget imod akkordbøger - slet ikke, hvis de bliver brugt rigtigt. Der findes begyndere, der anskaffer en og prøver så at sidde og lære en akkord ad gangen. I længden vil det være omsonst, for du vil snart komme til akkorder, som bruges sjældent, og du får ikke øvet at skifte imellem dem. Det er et langsomt projekt, i længden helt umuligt.
Det kan sammenlignes med at lære sprog ved at tage en ordbog over sproget og begynde at lære et ord ad gangen. Det vil også i længden være et umuligt projekt, for hvordan kæder man ordene sammen i sætninger? Det får du ikke lært ved ordbogen, for der er ingen grammatik, og du vil heller ikke kunne huske ordene i længden.

Holdbar anvendelse af en akkordbog.

Da vi lærte engelsk i skolen - hvad en stor del af os har gjort - så lærte vi det lidt ad gangen, få ord og enkle sætninger, hvor vi brugte ordene. Efterhånden som vi lærte at sætte sætninger sammen og kunne læse tekster, så kunne vi bruge engelsk-dansk ordbogen, når der kom et ord vi ikke kendte.
Brug akkordbogen på samme måde. Lad den ligge i starten og start med at lære nogle få akkorder, der hører sammen - akkorder hører nemlig sammen i "familier," som en har kaldt det - først to, og så nogle små enkle sange, der kører på de to akkorder. Så en til, og så nogle sange, der kan spilles på de tre akkorder. Så lærer du lidt ad gangen, som du bruger og derfor bedre kan huske. Prøv at se forløbet  Kom i Gang med Guitaren, som starter med de første få akkorder.
Efterhånden, når du så skal spille efter en sangbog, så bruger du akkordbogen til at slå op, når der er en akkord du ikke kender. Sådan lærer vi bedst, i små skridt, lidt ad gangen.
Men så er akkordbogen en værdifuld opslagsbog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: