fredag

Varierer højrehåndens anslag - 3. lektion Bas med akkordslag

Start med 1. lektion
Vi så i sidste indlæg, hvordan du kan afveksle rytmen på det almindelige "strum" som det kaldes, når vi bare anslår strengene på en gang med enten tommel- eller pegefinger eller måske plekter.

Nu håber jeg, at du efterhånden er sikker i ren strum, for her kommer  en tilføjelse til dette. Vi går i første omgang ud fra 4/4-takten, og nu anbefaler jeg, at du anslår en af basstrengene, en af de tre tykkeste strenge, på hvert andet taktslag. Når du kører i D-akkorden, så er det 4. streng, D-strengen, når du holder A7, så er det A-strengen - det burde være let at huske: D-strengen når du holder D, A-strengen på A7.
Hvis du bruger fingrene, så slår du an på basstrengen med tommeltot og resten af akkorden med pegefinger. Hvis du bruger plekter, så knips basstrengen og stryg så over resten af akkorden.
Det kører så skiftevis: en streng - akkord - en streng - akkord.
Husk at hold takten! En streng på 1. og 3. taktslag, akkord på 2. og 4. taktslag.
Hør det på podcast
Du kan også her vælge, om akkordslagene skal være ned eller ned-op som vi lærte første gang, måske skal kun et af slagene være ned-op. Du kan også vælge, om de skal være med swing som vi hørte om sidste gang.

Prøv det på sangen Skip to my lou, som vi på dansk bruger til Åh, ja, ham kan vi lide. Du kan finde den på min fil Begyndersange på to akkorder - så prøv den med det nye anslag.
Hør det på podcast
Hvis du synes, at det lyder lidt country-agtigt, så er det ikke så sært, for det er det anslag, som rytmeguitaristen anslår i countrymusikken. Derfor synes det også at klæde amerikanske folkesange godt, i særdeleshed countrysange og beslægtede genrer. Prøv da også lige en sang i mol, jeg kan anbefale at prøve Nine Hundred Miles, som du kan finde på min fil Begyndersange i mol tre akkorder. Her skal du bruge A-strengen som basstreng til Am og - kan du gætte det? - E-strengen til E7. Sangen har så også en G-akkord, her skal du også bruge 6. streng, for tonen på 3. bånd, som holdes nede på 6. streng i denne akkord, er et g.
Hør det på podcast
Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
4. og næste lektion
Det fortsætter 3. lektion med, at du lærer at lave bas med akkordslag i 3/4 og 6/8- takt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: