torsdag

Akustisk basguitar

Foto af akustisk basguitar med sort krop
En sortlakeret basguitar
En akustisk basguitar - det må man kalde den, for hvis man siger en akustisk el-bas, så vil der være nogen der braser i latter over selvmodsigelsen i den betegnelse. Omend den ikke er helt forkert, for dette dyr stemmer som en el-bas, den er bare akustisk. Som el-bassen er det fire strenge, der er en oktav - otte toner - dybere end de fire dybeste strenge på guitaren, og da det i vort tonesystem er ved oktaven at tonerækken begynder forfra, se Tonesystemet, så benævnes de med samme bogstaver som disse, e a d g, og nummereringen er også talt nedefra og op, men så bliver g-strengen til 1. streng osv. Denne stemning er også lig med kontrabassens, men denne er så uden bånd på gribebrættet.

Anvendelsen af basguitaren

Denne basguitar er blevet almindelig i genrer, hvor man bruger kontrabas, f. eks. i bluegrass eller i andre folkemusikformer. Kontrabassen har den ulempe, at den er stor og klodset at transportere, og det har gjort, at man har brugt el-bas i disse sammenhænge som erstatning med det resultat, at denne kommer til at virke fremmed blandt alle de akustiske instrumenter. Her kan denne basguitar være en god erstatning. Den liger lige så dybt og har en akustisk lyd, men er ikke så besværlig som kontrabassen.
I lighed med andre basinstrumenter tager man ikke akkorder på den. I disse dybe tonelejer vil mere end en tone ad gangen give en mudret og uskøn lyd. Enhver bas - om det er kontrabas, tuba, el-bas, fagot og hvad der ellers findes - har til opgave at lægge en solid bund i musikken med den dybe tone der danner et slags solidt fundament.

Hvordan spille på basguitaren?

Der kan spilles bas efter becifringstegn - de samme bogstavtegn som vi bruger til akkorderne på guitaren - men det vil være enkelttoner fra akkorden, så her skal man lære, hvilke toner en akkord består af. Her vil man også lære, hvordan man vælger de toner, så der dannes en hel selvstændig melodi, der klinger godt. De gange, hvor du har lyttet til et musikstykke, hvor du syntes der var en god bas,har ofte været med en bassist, der mestrer dette.
Du kan også spille på den efter noder. Da den som ovenfor nævnt stemmer som de fire dybe strenge på guitaren, bare en oktav lavere, så vil det - om du har spillet guitar i nogen tid - ikke være svært at finde ud af, hvordan tonerne ligger på den, men noteringen med noder vil med disse dybe toner finde sted med en anden nøgle end den G-nøgle, som bruges til guitaren og de fleste andre instrumenter. De noteres nemlig i F-n
øglen

Det kan læres, og grundprincippet er stadig som nodespil i øvrigt, men det er bare nye steder tonerne ligger på linierne.

Så overvej den som basinstrument,,om du er i et band med akustiske instrumenter, hvor I mangler det.
I Mexico har de en speciel variant, som bruges i deres populære mariachi-musik. Den stemmer som den ordinære, men den har en større krop og strengene er af nylon fremfor stål.
Foto af mexikaner, der spiller på den særlige mexikanske basguitar anvendt i maricachi musikken.
En mexikaner, der spiller mariachi bas