torsdag

At spille guitar med slide

En del, der starter på guitarspil eller er i gang, har oplevet guitarister, som i stedet for fingrene spiller på guitaren med en form for rør, der glider op og ned ad strengene. Det giver en anderledes syngende lyd, og der laves levende vibrerende toner ved at røret rystes frem og tilbage, der glides ofte fra en tone til den anden. Mange drømmer om at komme til at spille det, og jeg vil da prøve at besvare nogle spørgsmål desangående.

Slidetyper.

Selve denne guitarteknik kaldes slide guitar, fordi der glides op ad strengene med røret, som derfor også kaldes en slide. Man har også kaldt det bottleneck guitar, fordi de tidlige bluesfolk, der spillede slide, brugte en afskåret flaskehals. I musikforretninger, der forhandler guitarer og tilbehør, har de ofte slides af forskelligt materiale - metal af forskellige slags, glas, ler, porcelæn, plastic. Disse materialer giver forskellig lyd, og hvilken man foretrækker må siges at være en smagssag. Hvis man vil have det til at lyde som den gamle blues med slide guitar, så skal det helt afgjort være glas, ellers er metalslides meget brugt i de rytmiske genrer i dag. Det er også muligt at lave en selv, man kan afsave en flaskehals som bluesrødderne gjorde eller som en gammel kammerat af mig gjorde, save fra en gardinstang, den skal så bare være stor nok til at sidde på en finger. Det kræver lidt håndelag.

Stilarter med slide.

Der er forskellige stilarter, hvor der bruges slide. Der er hawaiiguitaren,som på engelsk heder laptop guitar, fordi den ligger vandret og man så glider med sliden. Her bruges udelukkende slide til at spille med, og den slide der anvendes er ofte massiv og holdes mellem tommel- og pegefinger. Disse guitarer har også strengene til at ligge så højt, at det er umuligt at trykke dem ned med fingrene. Denne måde at spille slide på er gledet ind i bluegrass musikken på dobroen, og i den gængse countrymusik er det videreudviklet til pedal steel guitar. Både hawaii-guitar og dobro stemmer anderledes end en gængs guitar, jeg vil henregne dem til kategorien beslægtede instrumenter.
Så er der den form for slide, hvor guitaren holdes som en normal guitar og sliden sættes på ring- eller lillefinger, så det kan kombineres med gængs spil med fingrene. Denne måde at spille slide på har sine rødder i bluesmusikken, hvor den stadig anvendes på både el og akustisk, og den er gået ind i rocken som en af de mulige virkemidler. Her kan der bruges en gængs guitar, men resonatorguitarer er udbredte. Man må være opmærksom på, at strengene skal ligge så højt, at sliden ikke skramler mod båndene, men dog ikke så højt, at det er umuligt at trykke dem ned med fingrene. Ofte anvendes der alternative stemninger som åben G (dgdghd) eller åben D (dadf#ad), hvor guitaren er stemt til at de løse strenge danner en akkord, når de slås løst an.

Basal slideteknik.

Det kræver øvelse at føre sliden, der sidder på fingrene - men hvad, det gjorde det jo også første gang du greb en akkord. Sliden skal være lige over båndet og den skal holdes lige. Brug fingrene til at dæmpe strengene mellem slide og hovedet, ellers skramler det for meget. Du vil straks kunne genkende den syngende lyd, og så skal du øve dig i at bevæge sliden hurtigt frem og tilbage, så du får et vibrato og at glide op ad strengene til tonerne.
Det er ikke strengt nødvendigt at lære slide, men det giver indgang til nye udtryksmuligheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: