fredag

Kom i gang - 1. lektion: Hvordan lærer jeg en akkord?

Læs lige indledningen hvis du ikke allerede har gjort det.
Du er måske nybegynder, og sidder og tænker: nu vil jeg altså i gang. Fint, dette er den første af ti indlæg med podcasts, der henvender sig til dig.

Har du nu korte negle på venstrehånd og sidder med en god holdning med guitaren? Så skal du til at lære den første akkord, som man på guitaren lærer ved et såkaldt akkorddiagram. Her kan du gå op til menuen og gå ind på den side, hvor det forklares eller klik på linket. Sørg for at kunne læse dette diagram, for det er forudsætningen for at lære akkorder. Din første akkord er D. Den ser sådan ud:
Diagram over D-durakkord
D

Prøv så at tage denne akkord. Her må du så til at opøve en god håndstilling: bøj håndleddet så meget som muligt og lad de ydereste led af fingrene gå lodret ned på gribebrættet. Her ser du et billede af det:

Foto af hånd på guitarens gribebræt
Håndstilling på gribebræt
Spil tonerne en for en og lyt efter: er der nogen toner, der ikke klinger eller nogen, der snurrer? Så tjek, at der ikke er nogle fingre, der rører ved nabostrengen. Sørg for, at i hvert fald det yderste led af din finger går lodret ned BAG båndet, ikke på eller imellem båndet. Prøv om og om igen at spille en streng ad gangen, indtil hver enkelt lyder rigtigt. Den proces skal du bruge hver gang du lærer en ny akkord. Det er uvant i starten, og derfor føles det hårdt her med den første, men når først fingrene og hånden har vænnet sig til det, så vil det gå bedre med kommende akkorder.

Når de lyder rigtigt, så slå akkorden an samlet med din tommelfinger lige over lydhullet. Så har du en harmoni, som vi i vestlig musik bruger til at understøtte vores melodier.

Prøv nu at slå dem an i en fast puls, hvor du tæller 1 2 3 4, altså, du slår en takt, som det hedder. Det er en fire fjerdedelstakt. Koncentrer dig om at slå den takt på D-akkorden. Det skal være regelmæssigt som et urværk. Prøv så at spil den, mens du synger  Mester Jakob, skråstregerne ovenover angiver, hvor anslagene kommer i forhold til melodien:


Læg mærke til, at på "du" og "bum" er der to anslag, tonen i melodien er dobbelt så lang som taktslaget. Læg også mærke til "hører du ej." Her er der to toner på hvert taktslag. Alt andet går lige på taktslaget og hverken kortere eller længere.

En anden taktart er 2/4. Her tæller du 1 2, og som i 4/4 får det første en ekstra betoning. Den kaldes marchtakt. Prøv Ro din båd med D-akkorden:

Her var også toner, som der var to af på taktslaget, og lagde du mærke til, at ordet "vuggende" var med tre på hvert taktslag? Hold guitarens rytme helt jævn.

Øv dagligt at tage D-akkorden, og syng de to sange til den.
Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.

2. og næste lektion
Du får lært en ny akkord, A7, og får så en øvelse i at skifte mellem de to akkorder, som du så kan anvende til kommende akkordskift.