fredag

Kom i gang - 2. lektion: Hvordan øve et akkordskift

Start med første lektion
I forrige indlæg lærte vi D akkorden. Har du fået den til at klinge? Kan du synge de to sange Mester Jakob og Ro din båd til dem?

Der er ikke så mange sange, der kører i kun en akkord, så vi er nødt til at lære flere. Men allerede med den næste vil du kunne spille mange flere sange. Det er en A7:
Diagram over A7-akkorden
A7

Lær den som du lærte D, en tone ad gangen. Du skal så til at øve at skifte mellem de to akkorder. Læg mærke til: rigfinger er på samme streng som i D, bare et bånd højere. Husk altid ved akkordskift: lad hånden blive tæt ved gribebrættet, ikke noget med at tage den langt væk for nu at tænke over, hvad næste akkord er, bliv tæt ved. For at skifte til A7, så skal ringfingeren glide op til 2. bånd og langfinger skal flyttes op til 4. streng. Når den skifter tilbage, så glid med ringfingeren tilbage til 3. bånd og læg pege- og langfingeren på. Det er især det sidste, som er vanskeligt i starten, men øv det.
Hør det på podcast

Prøv at slå an med følgende øvelse:
8 gange D
8 gange A7
indtil det sidder

4 gange D
4 gange A7
indtil det sidder

2 gange D
2 gange A7
indtil det sidder

1 gange D
1 gange A7
indtil det sidder.
Gør det langsomt i starten, så der ikke bliver noget ophold ved skift.
Hør det på podcast

Du kan nu prøve vrøvlesangen Petersen og Poulsen. Princippet i denne måde at notere på er,er, at skiftet kommer der, hvor akkordnavnet står og den holdes indtil næste gang, der står et akkordnavn. skråstregerne viser, hvor guitarslagene skal falde:
Teksten til Petersen og Poulsen med akkordeangivelser
OBS! Også her angiver skråstregerne, hvor guitarslaget skal falde. Det er med vilje, at de er undladt i de to sidste vers, for når du engang sidder og kigger i sangbøger, der er ingen taktslagsangivelser og akkorderne står kun på første vers. Så for at øv dig i det, så prøv de to sidste vers uden angivelserne.
Øv dagligt skiftet og prøv sangen. Gør den langsomt i starten, så der ikke kommer noget ophold ved akkordskiftet.

Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
3. og næste lektion
Du får en indføring i de tre basale taktarter, todelt, tredelt og firdelt takt og er dermed påklædt til at spille sange i D-dur med to akkorder.