mandag

Moderne fingerspil . 4. lektion Sæt det på alle akkorder

Start med første lektion
Nu sidder det første grundlæggende mønster i det moderne fingerspil - det har mange navne, hvis du ser i engelsksprogede guitarskoler om det - modern fingerpicking, fingerstyle, Cotton picking (efter folksesangerinden og guitaristen Elisabeth Cotton), Travis picking (efter countryguitaristen Merle Travis).

Med sangen Blowing in the Wind lærte vi det med akkorderne C, F og G7, som hører sammen i C-dur. Det kunne nu også være en god ide at øve det på alle de andre åbne akkorder. Hvis du ikke allerede har downloadet akkordoversigten, så gør det nu.

Tommelfingeren starter i takten med akkordens grundtone, det vil sige den tone, som akkorden er opkaldt efter. Her kan det så være gavnligt at kende tonernes beliggenhed på de tre dybe strenge. se mit indlæg om Bastonen.
Hvad der så gælder for G7 gælder også den almindelige G-akkord. Udover den, så har også spille E-akkorden (og E7 og Em) grundtone på 6. streng, så der spilles i højre håndligesom på G. A-akkorden (og A7 og Am) samt H7 har grundtonen på 5. streng, så de spilles ligesom C. D-durakkroden (og D7 og Dm) har grundtonen på 4. streng ligesom F, så den spiles i højrehånden ligesom den. Øv fingerspillet på alle akkorder.
Hør det på podcast


Bemærkning om barrégreb: nu lovede jeg, at de ikke ville blive forudsat kendt i dette forløb - det står jeg ved - men hvis du skulle være en af dem, der kan disse greb, så øv da endelig også det moderne fingerspil på barré. De e-formede har grundtone på 6. streng, de a-formede har grundtone på 5. streng.

Jeg vil foreslå, at du prøver at øve en vamp i C-dur, den ser sådan ud:

| C | Am | Dm | G7 | C |

Du kan smide den ind i slutningen af Blowing in the wind, så den får en lidt udvidet harmonisering.


Derudover vil jeg også foreslå, at du går til mine indlæg Kender du vampen og Vampvariationer, og prøver at øve fingerspillet til denne akkordfølge med varianterne.
Hør det på podcast

Øv det til sange, som du allerede kan - ja, dette kursus henvender sig jo til fortsættere, så jeg går ud fra, at du har et repertoire. Øv det til sange, som du er rutineret i og hvor du kan akkordskiftene på rygraden, ellers kan du ikke koncentrere dig om at øve fingerspillet.

Sidst på podcasten spiller jeg en anden Dylan-sang, Don't think twice, it's allright, hvor Bob selv bruger dette fingerspil på hans indspilning på hans anden LP The Freewheelin'
Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
Tekst og akkorder til Don't think twice
Hvis du ikke kan den i forvejen, så øv den i starten med at anskå akkorderne. Når du er rutineret i dem, så læg fingerspillet på.
5. og næste lektion
Intro til "ugens mønster," i hver lektion er der fra da af et mønster, som kan indlæres og bruges,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: