tirsdag

Fordelen ved at kunne spille klaver

Professionelt uddannede musikere eller andre former for professionelle musikmennesker (dirigenter, arrangører, kompnister osv.) har haft obligatorisk klaverspil i deres uddannelse. Det er ikke uden grund, også amatørmusikere og semi-professionelle har god grund til at overveje at lære klaver i et vist omfang, et større omfang om det skal være bi-instrument eller måske hovedinstrument, men et mindstemål som de professionelle.

Årsagen til klaverets position i vores musikliv

Klaveret er det eneste instrument, der dækker hele det toneområde, der er til rådighed i vestlig musik.
  • Disse toner ligger spredt ud i en overskuelig række på klaviaturet.
  • Forskellen på stamtoner og afledte toner (se Tonesystemet) er synlig, da det er henholdsvis de hvide og sorte tangenter.
  • Hver tone er kun ét sted på klaviaturet.
Derfor bruges det også, når der skal komponeres eller arrangeres for bands og større orkestre, for alle instrumenters toneområde er på klaviaturet. Komponisten/arrangøren skal bare vide, hvor hvert instruments toneområde ligger.
Derfor bruges det også ved korsang, når der skal arrangeres for kor ligger hver type af menneskestemme også inden for klaverets store omfang, arrangøren skal bare kende dette omfang og når tonerne skal angives for korsangerne er de lette at finde og høre på klaveret.

Gavnligheden for guitarister

Også instrumentalister, herunder guitarister, kan have glæde af at kunne klaverspil i et vist omfang. Selvom der også bruges becifringstegn, angivelse af akkorder med tal og bogstaver, så skal man nok få lært noder.
Der skelnes ofte mellem akkordinstrumenter, melodi-instrumenter og basinstrumenter. Klaveret giver den fordel, at her lærer man det hele:
  1. At spille akkorder og sætte dem sammen, ledsage sang og melodiinstrumenter.
  2. At spille melodier, harmonisere dem, variere dem i improvisation.
  3. At lave en basgang som underlægning til det hele.

Akkordkendskab

Akkorder på klaveret er ikke noget med at springe over, hvor gærdet er lavest, som man nok må sige vi ofte gør, når vi lærer akkorder på guitaren efter et akkorddiagram. Her må man lære, hvad en akkord består af og sætte den sammen efter den viden, når man ser akkordangivelsen. Måske lidt besværligt hvis man er vant til guitarverdenens "lette" løsning, men på længere sigt en fordel, for så ved man hvad en akkord består af. Det kan for viderekomne guitarister ikke bare være gavnligt, men ligefrem nødvendigt.

Melodi- og nodekendskab.

Melodi på klaveret foregår efter noder, jeg har i et tidligere indlæg behandlet, hvorfor det kan være gavnligt for guitarspillere. På klaveret får du dem lært, og du får en oversigt over tonesystemet, som kan være en stor hjælp, når du skal finde ud af det forvirrende gribebræt på din guitar - det bliver i hvert fald snart forvirrende, når du kommer til den fase, hvor du skal bevæge dig ud over 4. bånd. Med klaverspil har du fået et overblik, der måske kan være en hjælp.

Basspil

Ved visse former for akkordanslag på guitaren spiller vi en bas på de tre mørke strenge. Forståelse for, hvordan en basgang bygges op og hvordan et basinstrument fungerer med sin underlægning kan hjælpe meget i at sætte det sammen. Hvis du ender med at spille basguitar, så har du en fordel i at have lært f-nøglen for de dybe toner på klaveret, samtidig med at du ved noget om, hvordan der lægges en bas.

Så må vi da heller ikke glemme, at hvis du vil lave noder på din computer, så gøres det ofte med et pianokeyboard tilsluttet. Her kommer man ikke uden om det gavnlige i at kende det.
Sidder du nu og tænker, at du vil lære at spille klaver i et vist omfang? De fleste oplysningsforbund har undervisning i det, se deres kataloger eller hjemmesider. Hvis du allerede har lært noder i forbindelse med dit guitarspil, så er det fint, så kan du noderne for højrehåndens vedkommende på klaveret. Du skal så bare lære hvor de ligger på tangenterne.
Jeg har netop startet en pianoblog