mandag

Barrégreb 6 - Modal mol i alle tonearter.

Har du været igennem mine indlæg om barrégreb eller har du på anden måde fået styr på de elementære barrégreb? Hvis du har glemt hvad ordet betyder: de greb, hvor pegefingeren lægges hen over alle seks strenge. Du kan downloade en oversigt over disse akkorder i pdf-format. Den vil være en god hjælp til at finde de greb, der nævnes i dette indlæg.

Repetition om modal mol

Du kan så spille sange i to eller tre akkorder i alle tonearter med barré - dog, ved du hvordan du spiller modal mol med barré i alle tonearter? Modal mol er det middelalderlige form for mol, der i Am veksler mellem Am og G-akkorderne, se indlægget Kom i gang med guitaren 7. Lektion Denne form for mol er du - ligesom den ordinære mol - i stand til yderligere at spille med åbne greb i D-mol og E-mol, hvor de så veksler mellem henholdsvis C og D, se henholdsvis Fortsæt med nye akkorder 3. lektion og Fortsæt med nye akkorder 5. lektion

Spil sangene med barré

Download filen med Begyndersange i mol to akkorder, hvis du ikke allerede har gjort det. På linket til Kom i gang-forløbet er der en podcast, hvor jeg synger sangene fra den fil.
Hvad jeg nu vil have dig til er at spille disse sange med barré i stedet for de åbne akkorder. Prøv at se på oversigten over barréakkorder og se, om du kan regne ud, hvordan sangene i A-mol skal spilles på barré alene. Gør det inden du læser videre. Se, om du kan regne det ud selv.
Ok, det er så den em-formede barré i 5. bånd, som så er Am og den e-formede barré i 3. bånd, der er G.
Det næste jeg vil have dig til er at spille sangene i Dm også udelukkende med barré. Igen, prøv lige at regne det ud, inden du læser videre.
Jeg håber du kom frem til, at det er den am-formede i 5. bånd, som er Dm og den a-formede i 3. bånd, der er C, for det er rigtigt.

Hvordan du kan spille det i alle tonearter.

Opdagede du selv, at der er to bånd mellem de to akkorder? Ellers har jeg fortalt dig det nu.
Sådan er det uanset i hvilken toneart du spiller modale molsange med barré, så når du har øvet i de to tonearter, så burde det være fysisk ligetil at gå til de andre tonearter.
Når du spiller i Am, så ryk pegefingeren to bånd ned ved skiftet til G og løft langfingeren, ved skiftet tilbage, så ryk pegefingeren to bånd op og læg langfingeren på det rigtige sted.
Når du spiller i Dm, så ryk pegefingeren to bånd ned ved skiftet til C og skift de andre fingre til durgrebet, ved skiftet tilbage, så ryk pegefingeren to bånd op og skift de andre fingre til mol-grebet.

  1. Prøv nu at spille sangene i G-mol. Kan du regne ud, hvor akkorderne ligger?
  2. Prøv nu at spille sangene i C-mol. Kan du regne ud, hvor akkorderne ligger?
  3. Prøv nu at spille sangene i Bb-mol. Kan du regne ud, hvor akkorderne ligger?

Jeg hjælper dig nu på vej, der er jo de to bånds afstand mellem de to akkorder, så bare du har fundet mol-akkorden...

Godt, du får løsningen:

  1. I G-mol er det Gm som den emol-formede barré i 3. bånd og F som den e-formede barré i 1. bånd.
  2. I C-mol er det Cm som den amol-formede barré i 3. bånd og Bb som den a-formede barré i 1. bånd.
  3. Den tredie, Bb, her har du så selvfølgelig Bb som den a-formede barré i 1. bånd, som du brugte i den foregående, men det er lidt af et hop til Ab. Tag hellere Bb-mol som den e-formede barré i 6. bånd og Ab som den e-formede barré i 4. bånd.

På den måde kan du spille de modale molsange i alle tonearter, prøv det. Se siden om transponering
Næste indlæg er om Den lille vamp i alle tonearter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: