onsdag

Kan du spille noget af..?

Forespørgsler

Mange musikudøvere kender den her: Kan du spille noget af John Melvis? Kan du spille Den hulkende Sømand?
Det var opdigtede eksempler, lånt fra Anders And, bare for at sikre, at dette indlæg ikke blev taget som et angreb på bestemte sange og/eller musikere, men mon ikke alle, også guitarister, har prøvet det? Sæt noget virkeligt ind i stedet for og så tror jeg, at du kan genkende situationen.
Du er ikke alene. Det er måske en ringe trøst, men det er du ikke. Hvordan tackler man dog den situation?

Det vanskelige for guitarspilleren

Du er måske i begynder eller kun lige kommet over begynderfasen og kan ikke rigtig spille efter gehør på stedet endnu. Selv om du så er så langt, at du kan, så kender du måske ikke nævnte melodi eller noget som helst til den kunstner, der bliver ønsket. Det er ikke nemt.
En bekendt af mig siger, når der bliver råbt op til hans band "kan I ikke spille noget af Kim Larsen" (jeg har ikke noget imod Kim Larsen), at "vi kan ikke spille det Kim Larsen kan, og Kim Larsen kan ikke spille det vi kan." Meget god løsning, når det er en offentlig professionel eller semiprofessionel optræden, men du synes måske ikke om den i uformelt spil for familie og venner i dagligstuen. Forståeligt nok.

Mulige løsninger

Men uha, du har lige lært noget, som du er meget stolt af at have lært og skal lige vise du kan det, og så sandelig forbliver den ukommenteret og besvaret med de "bevingede" ord "Kan du ikke spille..?" Hvis du er så langt, at du kan spille efter gehør og den forespurgte ligger inden for din nuværende formåen, så løs det ved at spille den. Er det ikke tilfældet, vil jeg sige, at det er bedre at sige ærligt, at det kan du ikke. Du kan ikke huske teksten udenad, den overskrider din nuværende formåen, hvad der end er sandt af begrundelser. Ærlighed er altid det bedste.
Så har du jo også lært noget: når en slægtning eller ven spiller et instrument, så lad vedkommende få lov at spille det han/hun kan, det kommer der det bedste ud af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: