fredag

Fortsæt med nye akkorder - Efterord

Så kom vi til vejs ende med dette forløb, der hed Fortsæt med nye akkorder. I mit første forløb for begyndere Kom i gang med guitaren lærte vi D, G og A7, akkorderne til D-dur, og Am, Dm og E7, akkorderne til A-mol. Vi er så gået videre i det nu afsluttede forløb med at lære nye akkorder.

Status.

Du har så lært de grundlæggende åbne akkorder, og du kan downloade en samlet oversigt
over dem i pdf-format. Du kan spille to og tre-akkordsange i de tonearter, som det kan lade sig gøre med på guitaren uden at supplere med barrégreb. Det er så fem durtonearter (alfabetisk):
og tre moltonearter:
Du har gradvist lært at transponere mellem de otte tonearter indbyrdes. Så kan du vælge toneart efter hvor din stemme ligger eller hvor en anden du ledsager med guitaren har sin stemme. D og E er højtliggende tonearter, hvis nogen synes det ligger for højt, så gå ned til C-dur. G ligger lavt, hvis dem du spiller til spørger, om du tror de er Johnny Cash, så gå op til A-dur.
Hvis A-mol ligger for lavt, så gå op til D-mol eller brug en capo. Hvis E-mol eller D-mol er for høje, så gå ned til A-mol.
Du har også via indlæg 8 og 9 fået lært at udvide harmoniseringerne til de enkle to-treakkordsange. Jeg har så lavet en pdf-fil med nogle af de samme sange som i filerne med to-treakkordsange, men med udvidede harmoniseringer. Jeg håber, at du siden sidst har prøvet at lave dem selv, men her kan du se dem nedskrevet på Begyndersange med udvidede harmoniseringer
Desuden har du lært den lille vamp og dim-akkorderne.
Til den lille vamp kan du hente filen Sange på den lille vamp.
Til dim-akkorderne kan du hente filen Dimakkorderne og sange på swingrundgang, der forklarer dem mere udførligt og som du kan bruge til opslag, når du støder ind i en dim-akkord - så er der  nogle sange, som jeg synger i podcasten til indlæg 10.

Hvad så nu?

Fremfor alt: hold det vedlige og fortsæt med  at spille sangene med disse akkorder i alle tonearter. Brug af capo er tilladt.
Du vil sikkert gerne til at gå videre med sange på mere end tre akkorder, og vi er allerede begyndt sidst i dette forløb med sange på 4-6 akkorder.
Jeg kan anbefale dig at gå til indlæggende
Kender du vampen
Vampvariatione
Den store vamp.
Rundgang i mol
Vampen er en akkordfølge, som går igen i mange sange, så det er en god investering for dit fremtidige guitarspil med mere end tre akkorder at lære den og dens varianter. Det gælder også rundgangen i mol, som der er linket til nederst.
Så er der barrégreb. Mange farer skrigende tilbage, når man siger det ord. Indrømmet, de er stride i starten. Men det giver store fordele at kunne dem, så prøv da lige at kigge på mit første indlæg om barrégreb, og hvis det giver dig mod, så gå videre med de næstfølgende indlæg.
Det er en god øvelse at sidde med en sangbog, der har akkordangivelser, og synge de sange du kender med guitaren. Her bliver det vanskelige bare, at der ofte vil være i tonearter, som du ikke kender endnu. Så må du lære at transponere mellem alle tonearterne og ikke kun de otte gængse, og det har jeg nu fået lavet en side om her. Læs først lige indlægget Side om transponering og gå så via linket der til siden om transponering. Det er også en god færdighed, hvis du vil spille sammen med andre musikere. Så læg stor vægt på at lære den.
Nu kan der også i sange, der er skrevet i en toneart du kan, vise sig akkorder du ikke kender. Her er det på sin plads med en akkordbog til opslag. Så skaf dig en sådan. Se indlægget Hvordan lære en ny akkord?
Kan du lide blues? Prøv lige at se nærmere på min indføring i blues, så du kan få startet på det.
Har du før dette forløb fulgt forløbet Varier højrehåndens indslag? Hvis du først er kommet med på dette afsluttede forløb, så kan jeg da anbefale dig at kigge nærmere på det. Hvis du har set det forløb og kan anslagene, som de viser, så kan jeg anbefale dig at følge forløbet Basløb i anslag.
Læs også indlægget Hvordan komme over begynderstadiet

Hvad kan man vente af denne blog?

Jeg planlægger et kommende forløb, hvor jeg hjælper med at anvende de i Varier-forløbet lærte anslag på de nye akkorder, som du har lært her i det afsluttede forløb. Det vil komme til at handle om valg af bastoner til akkorderne, basløb og specielle effekter.
Der er også planer om indlæg om specielle akkorder, som du kan risikere at støde ind i.
Ligeledes vil jeg også lave indlæg om almindelige akkordforløb ligesom dem om vampen.
Hold også øje på bloggen her efter rytmikken og de forskellige fingerspilsmønstre. Der er allerede nogle indlæg i de to serier, men har du ikke fulgt Varier-forløbet, så gennemgå lige det først.
God fornøjelse med dit spil fremover.