fredag

At høre takten

Jeg har i tidligere indlæg talt noget om at spille efter gehør - det har så mest handlet om at høre akkordskift, men også et om at høre forskel på dur og mol. Men det er også vigtigt at kunne høre taktarten på en melodi. Som alt andet i musikken , der skal gøres med øret, er dette et spørgsmål om træning.

Taktarternes angivelse på noder

Hvis du sidder med en sangbog, der har noder til melodien, så er det let nok at se, også selv om du ikke kan noder, for noderne starter altid med en brøk, der angiver hvad takt det er - og så har du lært den detalje af nodeskriften. 4/4-takten angives dog ofte med et stort C.

At tælle på taktarterne.

Men hvordan høre det? Prøv at tælle takterne, først og fremmest de basale, de mere obskure må komme senere.

  • 4/4 tæller du 1 2 3 4
  • 2/4 tæller du 1 2
  • 3/4 tælles 1 2 3.
  • Den sjældnere, men alligevel almindelige 6/8 tæller du 1 2 3 4 5 6, eller hvis du falder over tallene 1 og så 2 og så.

Øv dagligt i at tælle dem og klap eller bank dem på bordet med ekstra betoning på 1 i alle taktarterne. Så vil du efterhånden få dem ind i rygraden.

Klap eller bank med på melodier.

Syng så eller nyn melodier, som du kender uanset hvor du kender dem fra og prøv, om de passer til takterne du klapper eller banker. Du vil snart opdage, når en melodi ikke passer. Prøv også, når radioen eller andet medium spiller noget musik, om du kan høre, hvad takten er. I starten gør du det ved at klappe eller tælle med.
På et tidspunmkt vil du med denne træning ende der, hvor du med det samme kan registrere en melodis taktart. Det sker ikke lige per omgående, men jo oftere du tæller, klapper og prøver at lure musikkens takt af, jo hurtigere vil det komme.
På siden om rytmelæren vil du få en detaljeret indføring i det med takt og rytme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: