mandag

At finde en sang

Nettet har gjort det let at finde en sang i dag. Mange mennesker, der vil bruge den til fællessang, er ofte kun interesseret i teksten. Det er let nok at finde, for i Googles søgefelt skal der bare skrives sangens titel, så kan man være sikker på, at den dukker op. Det fantastiske er, at bare man har et par linier af teksten, men ikke kan huske, hvor de linier stammer fra, så kan man skrive de ord man kan huske - der er vældig god chance for, at den rigtige sang dukker op blandt hitsene.

Teksten alene

Derfor har Internettet også gjort det lettere for sangere med guitar i hånden at udvide deres repertoire.  Den tid, hvor man gravede i sangbøger på biblioteket er forbi. Ikke at sangbøger er gået af brug, men de er ikke den eneste måde at finde frem til en sangtekst længere. Vi skal bare regne med, at en stor del af sangene vi finder på Nettet er uden akkordangivelser. Det er et godt argument for at optræne gehørspil, men det er så også blevet lettere med Nettet i modsætning til før, hvor man - hvis man ikke kunne finde teksten i en bog - skulle sidde og aflytte pladerne i håb om at få afluret teksten - det krævede mange gennemlytninger, og så skulle man først til at sætte akkorder til. Nu kan man få teksten serveret ved en googling.

Med akkorder.

Ikke alle er kommet lige langt med gehørspil - og nogen sange har et så kompliceret akkordforløb, at selv garvede gehørspillere anser dem for at være en hård nød at knække. Heldigvis er der sider, hvor man kan finde sange med akkordangivelser - de løber ofte ind i problemer omkring copyright, det sætter visse grænser.  Men hvis man i søgefeltet skriver sangens titel og derefter enten det danske "akkorder" (hvis det er en dansk sang) eller det engelske "chords," så er der en chance. Chancen er størst, hvis sangens opvhavsmand har været død i mere end halvtreds år eller en decideret folkesang med ukendt ophavsmand, så er sangen til fri afbenyttelse, men også nyere sangskrivere kan være large og give tilladelse til, at deres tekst med akkorder må stå på en webside. Så forsøg at skrive sangens titel efterfulgt af det "magiske" ord - måske får du den. De senere år er musikselskaber og sangskrivere blevet mindre strikse, det gør det lettere.

Så god fornøjelse med at udvide dit repertoire.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: