lørdag

Sig nærmer tiden, hvor guitaren skal røres.

Så har vi sensommer, og skoleferien er forbi. Hermed er det også slut med ferier for de voksne, der har børn i skolealderen. Nuvel, lidt sommer er der endnu, en del weekender vil gå med udendørs sysler, en lille tur i skoven eller en kanotur på den lokale å eller hvad der gøres udendørs.
Men tiden nærmer sig for de indendørs sysler. Det gælder også de musikalske for de af os, der gør i det. Festivalsommeren er næsten forbi, kun Tønder Festivalen er tilbage. Nu bliver det enkeltkoncerter i vores hjemby fremover.
Så skal der også gøres noget ved guitaren, og nu skal det være!

Faldgruben

Sådan tænker mange begejstret på denne her tid, hvor efterår og vinter nærmer sig. Hvor mange har ikke prøvet det: det blev alligevel ikke til noget. Arbejdet sled for meget på kræfterne eller hvis man går i skole, der var flere lektier end ventet. Der opstod problemer i familien i form af sygdom eller andre ting. Så var der lige den føljeton, som man gerne ville se, og så var der lige det ene og det andet. Så guitaren fik lov at stå ensom i et hjørne og vente længselsfuldt på, at nogen ville tage den op og kalde toner frem på den.
Problemet bliver så ikke mindre, hvis guitaren slet ikke har været rørt i løbet af sommeren. Det kan gå med de par ugers ferie sydpå, men hvis det er hele sommeren, så er fingrene blevet stive, og hvad man har lært sidste vinter er sivet ud af hukommelsen som vand af en si. Så er der noget, der hedder forfra igen med af det samme som sidste vinter. Der er ikke andet at gøre, men det kan være frustrerende.
Tro ikke, at dette er ukendt for denne skribent, jeg har oplevet det flere gange selv. Når jeg ser tilbage på de år, jeg har spillet guitar, så er jeg gået i den fælde mere end en gang.

Hvordan undgå den?

Jeg kan ikke give nogen mirakelkur, men jeg kan give nogle råd, der måske kan hjælpe.
  • Sørg for at få spillet i løbet af sommeren så vidt det er muligt - se indlæggene Guitar i sommerlandet og En sommerfaldgrube for guitarspillere.
  • Jeg har tidligere talt om daglig øvelse - lidt hver dag. Sæt tid af hver dag den kommende vintersæson.
  • Men der er så meget.... tænk lige efter: hvornår sidder du og glor på et tv-program, du egentlig ikke gider? Hvornår sidder du bare og prøver at slå tiden ihjel, mens guitaren står i hjørnet? Overvej det.
  • Sæt dig et realistisk mål for, hvad du vil lære i løbet af vinteren. Er du nybegynder, så sæt det mål at lære de første seks akkorder eller små melodier på de tre lyse strenge indenfor de første fire bånd, evt. de to ting sideløbende. Kan du nogle akkorder allerede, så sæt dig det mål at lære nogle nye med sange til. Kan du allerede spille melodier på de første fire bånd, så tag de første skridt op ad gribebrættet med melodier, der går den vej. Og så fremdeles.
  • Hold ved lige, hvad du allerede kan. Start din daglige øvning med noget du kan, slid så med det nye og vanskelige og slut igen med noget du kan til "dessert."
  • Opstår der de problemer, som du ikke selv er herre over - egen eller andre familiemedlemmers sygdom, uventet travlhed i forbindelse med job o. a. - så vent ikke for længe med at komme i gang igen, når alt er blevet normalt.
Det var så vinterrådene - håber de hjælper dig.
Overvejer du undervisning?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: