tirsdag

Julesange på vampen for guitar
På denne blog har jeg tidligere i et indlæg vist den udbredte akkordfølge, som kaldes vampen, se dette indlæg Kender du vampen? Den er meget brugt især i slutningen af mange sange, men også som en rundgang, der gentager sig under en sang.
I anledning af julemåneden har jeg fundet to julesange, hvor vampen indgår. De fordrer, at man lige har læst vampindlægget og øvet akkordfølgen.
Se også Grundlæggende åbne akkorder.
Den ene melodi - som står sidst - er Dejlig er Jorden, som ofte er afslutningssang ved julefester, julegudstjenester osv. Den er skrevet i G-dur, så barrégreb er ikke nødvendige. Akkordskiftene er rimeligt hurtige på den, så den kræver noget øvelse.
Den anden er den engelske carol Angels we have heard on high, som siges at være en af de ældste julesange i verden. Den er skrevet ud i C-dur. Vampen er i omkvædet med Gloria in Excelsis Deo. Skiftene er ikke så hurtige i versene, men lidt hurtigere i omkvædet.
I begge sange er der melismer, dvs., stavelser, der synges over flere toner. Akkordskiftene forekommer ofte på disse melismer, det kan gøre det vanskeligt at placere dem, både for dem, der skriver op og for den, der skal synge dem.
Men trods disse vanskeligheder vil jeg ønske god fornøjelse med at spille dem. De har begge særdeles kønne melodier.
Se også Guitar og fællessang
Julesange på vamp.
Se også Julesange for fortsættere
Til begynderne: de er ikke særligt begyndervenlige, men så prøv at gå til Julesange for begyndere.