søndag

Moderne folk guitar del 2

Vi har haft et indlæg før, hvor jeg introducerede moderne folk guitar og hvad der ligger i begrebet. Det er mangfoldigt, omfatter alt lige fra amerikanske folkesangere fra tresserbølgen, britiske guitarister med klassisk indflydelse, som man har kaldt folk baroque, keltisk guitar og vilde eksperimenter.
Denne anden del vil så henvende sig til dem, der måtte være interesserede i at komme til at spille den stil på deres akustiske guitar. Det er et meget righoldigt område, og sandt at sige, så kan man blive ved med at finde interessante ting, har jeg selv erfaret.

Hvad kræver det?

Jeg må nok sige, at det ikke lige bliver det første, som man kommer til at spille som nybegynder. Vi er i en krævende boldgade af den moderne guitarmusik.
Har du spillet et stykke tid, så start med at lære fingerspillet med vekselbassen i tommelfingeren og brug det til sangakkompagnement, udvid gerne dit akkordrepertoire hele tiden, du kan bruge mit on-linekursus på denne blog, Moderne Fingerspil. Så er du godt hjulpet. Når du så skal til at spille solo, så kan den i første del nævnte sang Freight Train være en god sang at starte på. Den holder sig inden for de første tre bånd, det kan være nødvendigt når man skal starte på det - ligesom når man starter på klassisk guitar. Denne stil og klassisk guitar har jo det tilfælles, at her kan guitaren virkelig klare sig selv uden bas og andre tilføjelser.
Her kunne der være en, der fortæller at han har spillet akustisk bluesguitar, fuldstændig som Mississippi John Hurt og Blind Willie McTell og alle de andre. Til lykke, så har du lært den grundlæggende teknik, som også bruges her. Måske har du lært akkorder op ad gribebrættet? Hvis ikke, så arbejd på det. I det hele taget: efter en tid med melodier nede i de første fire bånd, så er det en god ide at søge op ad gribebrættet. Lær det gradvis med nogle stykker, der bruger en enkelt position op ad brættet.
Der noteres oftest i tablatur, så det må du gøre en indsats for at lære at læse. Når du lærer noget efter de , så lær en takt ad gangen og bliv ved med at spille den om igen. Sæt dem så sammen.

Fordele og ulemper.

Du får lært guitaren at kende, jo længere du kommer i det, jo mere vil du komme rundt på brættet. Du lærer også en masse teknikker, som du kan bruge i andre sammenhænge. Jeg må så også for mit vedkommende sige, at det er en berigende stil at dyrke.

Ulemper, tja, først og fremmest at det ikke lige er begyndervenlig musik. Men er du ikke begynder længere, så er det vel ikke nogen ulempe, hvis du gerne vil videre
Fingerspilsteknikken er helt anderledes end klassisk guitar, så hvis du så vil til det, så er det lidt af en omstilling.

Har du spillet et stykke tid, kan godt med akkorder, og har lyst, så kast dig ud i det.

Lytteforslag? Tja, gå tilbage til del 1, næsten alle dem jeg nævnte der er høreværdige.

Har du lyst til at gå i gang med denne genre? Du kan finde de første trin til det på mit on-line kursus på denne blog, Moderne Fingerspil. Gå til Lektion 1

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: