mandag

Hvorfor dog udvide harmoniseringerne af sangene?

Det spørgsmål har jeg fået for ikke så længe siden. Den konkrete anledning var, at spørgsmålsstilleren havde set børnesangen Flyv Lille Påfugl med mere end to akkorder, som jeg ellers i min begynderundervisning havde præsenteret den med. Den var faktisk på den såkaldte store vamp.
Da jeg tænker, at andre guitarspillere måske oplever det samme og føler trang til at stille det samme spørgsmål, føler jeg trang til at tage det op her.

Sange kan udvides og forenkles

Ja, sange som vi synger med to eller tre akkorder kan udvides, få smidt nye harmonier ind, jeg har allerede vist hvordan  i disse to indlæg;
Fortsæt med nye akkorder 8 - Udvidede harmoniseringer
Fortsæt med nye akkorder 9 - Mere udvidelse af harmonisering

Samtidig kan sange, som vi måske ser i en sangbog med et større antal akkorder ofte forenkles helt ned til de to eller tre akkorder. Det kan ikke lade sig gøre på alle sange, en sang som f, eks. Streets of London ville snart få mange disharmonier i forhold til melodien, hvis man prøvede at forenkle den. Men  en sang som ovennævnte børnesang, hvorfor dog sætte den op på et så højt antal akkorder, når man kan nøjes med to? Er det ikke mere enkelt på den anden måde?

Guitaren til brugsmusik.

Her vil jeg sige, at det kommer an på situationen. Ja, ovennævnte børnesang benævnes som en sangleg - jeg har aldrig prøvet den som barn, så jeg kender kun melodien - og skal man spille til sanglegen i børnehaven, ved skolens fastelavnsfest, ved ens barns børnefødselsdag eller hvor man nu skal spille den til sangleg, så har man ikke lige tid og overskud til at øve det helt store, man skal bare kunne levere et effektivt rytmisk akkompagnement. Fint nok, i det tilfælde, så tænk ikke på disse udvidselser, slå bare de to-tre akkorder på de rigtige steder og med en korrekt rytme, så børnene kan gå til den. Det gælder også, når man f. eks. skal synge ved fødselsdagen eller andre festlige lejligheder eller synge med beboerne på det lokale plejehjem - du har måske din egen anledning at sætte ind her. Det skal bare være enkelt og effektivt, så det fungerer til fællessangen. Glem bare alt om udvidede harmoniseringer her og spil kun mere end to-tre akkorder i de sange, der kun kan lade sig gøre med mere end de to-tre styks harmonier.
Se indlægget Guitar og fællessang

Guitaren til din egen solosang

En helt anden situation er  folke- og visesangeren, der synger solo for andre med sin guitar som ledsagelse og muligvis uden andet instrument ved siden af. Uanset hvor pænt du synger, så kan det snart blive ensformigt, hvis din guitar kører i de samme lyde hele tiden. Jeg har tidligere plæderet for at lære et varieret antal anslag med anslagshånden, og det kan du komme meget langt med hvad angår afveksling. Men som yderligere redskaber kan også være dels at synge sangene i forskellige tonearter - jo flere akkorder du lærer, jo bedre kan du det. Dels netop at - udvide harmoniseringerne.
Ja, her kan udvidelsen af harmoniseringerne være et godt redskab til ikke at køre i den samme skure hele tiden. Hvis du ikke kender noget til at gøre det, så prøv at kigge på de to links øverst. Måske er det ikke ligefrem Flyv Lille Påfugl du vil underholde med, men mange viser og sange, også af dem du måske har på dit repertoire, vil få nyt liv med disse udvidelser. Så klik på linksene og arbejd med det.
En helt anden ting at udvide med  er at ændre nogle akkorder til de udvidede akkorder, det er akkorder, som benævnes med et tal efter bogstavnavnet, som f. eks. G6 eller D9. Du har måske allerede prøvet dem med 7, de såkaldte dominant-syv akkorder. Se indlæg om alterering af akkorder.
Håber at du via dette indlæg kunne se formålet med det og har fået lyst til det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: